Okategoriserade

Bekämpa infektioner med Björnbär

Solen hälsar på en härlig söndag som denna 6 september 2020 

Bären som jag handlar i vår favoritaffär Tempo i Viken avnjuter jag med kefir som är en av mina favoritkombinationer. 

 

 

Björnbär  mmm så gott 

Björnbäret är en fettsnål källa till E-vitamin, som hjälper till att bekämpa infektioner.  Eftersom jag är så intresserad av kropp och själ så följer jag flera sidor med forskning som i det här fallet handlar om björnbär.

De tros kunna minska risken för hjärtsjukdom. Bären innehåller vitamin C, fenolsyror och folat. Björnbären kan med fördel ätas färska, men även om man kokar dem så bibehålls E-vitaminhalten.

Björnbär är naturligt rika på antocyanin, den antioxidant som också ger bären dess mörklila färg. Antocyanin skyddar mot fria syreradikaler – framför allt solens UV-strålning och är gynnsamt för kärlhälsan. Äter du mycket av antioxidanten får du ett naturligt skydd mot blodproppar och demens. 

MOTION 

Jag med fler vet att det är viktigt med fysisk aktivitet och förutom min morgonyoga som jag verkligen längtar till tar jag en härlig promenad efter min lunch.

Men nu till hösten vill jag även prova lite fler alternativa träningsformer. Det som är super är att jag kan träna hemifrån genom att logga in på gymmets hemsida jag tränar på. Här kan jag välja och vraka vad jag är sugen på.

 

På tal om sugen på hmmm vad kan det bli till middag idag ?:)

Zucchinilasagne

En riktig italiensk klassiker fast på ett lite oklassiskt sätt. När du varvar ostsås, mustig köttfärsröra och zucchini blir lasagnen så god att ingen saknar de traditionella pastaplattorna.
 

Ingredienser

 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 600 g nötfärs eller annan valfri färs
 • 2 msk olivolja
 • 1 msk torkad basilika
 • 1 msk torkad oregano
 • 4 msk tomatpuré
 • 3 msk vatten
Ostsåsen
 • 3 dl vispgrädde
 • 200 g riven ost, spara hälften till toppen
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • salt och mald svartpeppar
Zucchiniplattor
 • 2 zucchini
 1. Hacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med färsen i olja. Tillsätt örtkryddor. Häll i vatten och tomatpuré. Låt puttra 5–10 minuter. Salta och peppra efter smak.
 2. Häll vispgrädde, ost och vitlök i en kastrull. Koka upp. Sänk värmen och sjud under omrörning fem minuter. Salta och peppra efter smak.
 3. Sätt ugnen på 200 grader. Hyvla zucchinin tunt med en osthyvel och lägg zucchiniskivorna i en ugnsform med höga kanter så att botten täcks. Varva ostsås, köttfärs och zucchini. Avsluta med sås och toppa med riven ost.
 4. Ställ in i ugnen 20 minuter eller tills osten fått färg.
 
Smaklig måltid