Okategoriserade

Börja Slow Cooka!

Idag ska jag inte komma med ett eget recept utan jag kommer att länka till en favorit på YouTube.

Han heter Johan Hedberg och har kanalen Matgeek. För ca ett år sedan så tittade vi på ett inlägg som han hade lagt ut och det handlade om att göra en klassisk thai-gryta på kyckling fast som blir klar på 15 minuter istället för mycket längre. Det gäller alla maträtter som du kan tryck-koka. Här kan ni hitta både gott och kravmärkt kungligt köpa kaffe online hittar du hos Wendelins kaffe.

Drick kopp kaffe till korven
Korv med bröd om geten själv får välja samt gott kaffe från Wendelins kaffe så klart!

För att göra detta så behöver man en tryck-kokare som heter Crock Pot Express. Jag och min man Joachim köpte denna kokare direkt och började laga mat i den. Extremt nöjda med den och allt blir så mycket lättare, godare och snabbare. Det finns en uppsjö med recept på Facebook och Youtube om hur man kan variera sin matlagning. Själv växte jag upp med en klassisk tryckkokare där det blev mycket kål-gryta med rårörda lingon och det gör vi fortfarande så ofta vi kan för att det är så himla gott! Skillnaden mellan den gamla och nya är att den nya har så mycket fler funktioner och möjligheter. Du kan till och med göra din egna yoghurt. Att ångkoka potatis istället för att koka i kastrull ge en otrolig smakskillnad plus at det går snabbare. Prova att ång-koka alla grönsaker så får ni uppleva hur det ska smaka egentligen.

Så ta er en titt på den bifogade länken och inse att ni har ett behov. Detta är inget sponsrat inlägg utan en varm rekommendation från oss som ni inte kommer att ånga att ni sett.

Här hittar ni en receptbank för Crock Pot Express:

Här kan ni köpa den:

Dricker getter kaffe?

Vilka djur äter kaffeböna? En översikt av vilka djur som konsumerar kaffebönor

Kaffebönan är en viktig källa till energi och näring för många djur i naturen. Det finns ett antal djur som äter kaffebönor, inklusive fåglar, däggdjur och insekter. Djuren har utvecklat anpassningar för att kunna äta kaffebönor inklusive specialiserade tänder och käkar och starka matsmältningssystem.

En av de mest kända djuren som äter kaffebönor är civetkatten som är känd för att producera världens dyraste kaffe kopi luwak. Civetkatten äter kaffebönor och utsöndrar dem sedan i avföring, där bönderna sedan samlar upp dem för att producera kopi luwak. Andra djur som äter kaffebönor inkluderar trädklättrande kattapor och fåglar.

  • Kaffebönor är en viktig källa till energi och näring för många djur i naturen.
  • Djur som äter kaffebönor har utvecklat anpassningar för att kunna äta dem, inklusive specialiserade tänder och käkar och starka matsmältningssystem.
  • Civetkatten är ett av de mest kända djuren som äter kaffebönor och är känd för att producera världens dyraste kaffe, kopi luwak.

Kaffeplantor och deras betraktelse

Kaffeplantor är växter som odlas för sina frukter, vilka innehåller kaffebönor. De flesta kaffeplantor växer kring “bönbältet” ett område runt tropikerna mellan stenbockens och kräftans vändkrets. Det är här de största kaffeproducenterna finns, såsom Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien och Etiopien. Detta område erbjuder de bästa odlingsförhållandena för att kaffeplantan ska trivas.

Kaffeplantor är en viktig gröda för många länder, och kaffeproduktionen är en viktig del av deras ekonomi. Kaffebönor är också en viktig exportvara och många människor runt om i världen njuter av kaffe som en del av sin dagliga rutin.

Kaffeplantor är ofta utsatta för skadedjur och sjukdomar, vilket kan påverka kvaliteten och kvantiteten av kaffebönor som produceras. De vanligaste skadedjuren som påverkar kaffebönor är kaffesnigeln och kaffebaggen. Kaffesnigeln kan orsaka omfattande skador på kaffebönorna genom att äta på bladen och frukten av kaffeplantorna. För att hantera kaffesnigeln kan man använda fällor, barriärer eller bekämpningsmedel. Kaffebaggen kan också orsaka skador på kaffebönor genom att lägga sina ägg i dem. För att hantera kaffebaggen kan man använda fällor eller bekämpningsmedel.

Djur som äter kaffebönor spelar också en viktig roll i kaffeproduktionen. Trädklättrande kattapor är kända för sin förmåga att äta kaffebönor. När de äter kaffebönor bryts de inte ner i deras matsmältningssystem. Istället passerar de oförändrade genom deras system och utsöndras i deras avföring. Kaffebönorna som utsöndras på detta sätt kan sedan samlas in och användas för att producera kaffe.

Djur som äter kaffebönor

Det finns flera djurarter som äter kaffebönor och inkluderar dem i sin kost. Här är några av de mest kända djurarterna som äter kaffebönor:

Trädklättrande kattapor

Trädklättrande kattapor även kända som civetter är små däggdjur som huvudsakligen lever i Sydostasien. Dessa djur äter främst frukt och insekter, men de har också en aptit för kaffebönor. Civetterna äter kaffebönorna direkt från kaffeträden och sedan bajsar de ut dem. Kaffebönorna i civettskitten samlas sedan in och används för att producera den exklusiva kaffesorten Kopi Luwak.

Palmmård

Palmmården är ett litet däggdjur som lever högt upp i träden i Indonesien. Palmmården äter en mängd olika saker inklusive kaffebönor. När palmmården äter kaffebönor går de igenom dess matsmältningssystem och bryts ner av enzymer. Kaffebönorna bajsas sedan ut och samlas in för att användas till att göra Kopi Luwak.

Fåglar

Vissa fågelarter äter också kaffebönor. Till exempel äter turakos kaffebönor i Etiopien och Kenya. Fåglarna äter kaffebönorna för att de innehåller höga nivåer av koffein, vilket hjälper dem att hålla sig alerta under långa perioder.

Elefanter

Elefanter äter också kaffebönor. Elefanterna i Thailand äter kaffebönor som odlas på plantager. Elefanterna äter hela kaffebären inklusive kaffebönorna. När elefanterna bajsar ut kaffebönorna samlas de in för att användas till att göra kaffe.

Dessa djur äter kaffebönor av olika anledningar, men de är alla en del av den unika processen för att producera Kopi Luwak och andra typer av djurkaffe.