Kål i mosform hur gott som helst…
Jag älskar blomkål och jag kommer garanterat använda det mer i min matlagning. Dels är den supernyttig och en fantastisk källa till vitaminer och mineraler som vitamin c, vitamin a, kalium och järn och dels går det att tillaga på så många sätt. Blomkålsris är supergott till grytor. Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Serveringsförslag
- Grillad eller stekt korv, stekt lax, köttgryta, vilgryta som älggryta eller grillad eller stekt halloumiost, grillad paprika och/eller zucchini.
- Gott till är även med en grönsallad eller annan sallad till.
- Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet, den är helt underbar.
- Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det.
- Hetare chili- och blomkålsmos får du med en halv tesked sambal oelek i moset.
- Hackad persilja eller basilika är också gott i den mosade blomkålen. Färsk eller fryst funkar.
- Hacka den för hand så fint du kan eller lägg den i en mixer och vips, blomkålsris.
Ingredienser 4 pers
- 450 g blomkål
- 75 g riven parmesanost, riven
- 110 g smör
- ½ citron, saft och zest
- salt och peppar
- olivolja (valfritt)
Garnering
- 1 msk färsk persilja eller färsk gräslök (valfritt)
Så här gör du
- Ansa blomkålen och dela i mindre buketter.
- Koka blomkålen i rikligt med lättsaltat vatten några minuter tills den är mjuk men fortfarande har visst tuggmotstånd.
- Häll av vattnet och mixa med övriga ingredienser i matberedare eller med stavmixer.
- Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer smör eller olivolja om du så önskar.
Liknande mos kan du göra med broccoli i stället eller med en mix av båda. Gör gärna en stor laddning och frys in i portionsförpackningar – så har du ett bra komplement till dina måltider.
Garnera gärna med lite färsk persilja eller gräslök innan servering.
ENJOY!