Inlägg

Har du fått nytt jobb och vill försäkra din inkomst

inkomstförsäkring

Har du fått nytt jobb och vill försäkra din inkomst. Det finns saker som du kan tänka på då när det gäller försäkringar. Om din arbetsgivare måste säga upp dig av olika anledningar.

Om du tecknar en inkomstförsäkring så kan du få hjälp ekonomiskt under en viss tid genom en arbetslöshetsersättning.

Du kan antingen teckna en inkomstförsäkring privat genom tex ett försäkringsbolag, men den kan också ingå i ditt medlemskap i ditt fackförbund.

A-kassa och inkomstförsäkring

Är du medlem i a-kassan har du en form av inkomstförsäkring. Den är inte lika flexibel som en inkomstförsäkring via ett försäkringsbolag och du får inte lika stor ersättning.

Med en inkomstförsäkring via ett försäkringsbolag kan du välja olika nivåer på försäkring beroende på hur mycket du vill betala.

Ersättning

Beroende på vilket försäkringsbolag du tecknar en inkomstförsäkring i och vilken nivå, kan det skilja sig hur mycket ersättning du kan få. Men en grundregel är att du får ut 80 % av din lön.

Försäkringsbolagen kan ha olika krav för att du ska kunna teckna en inkomstförsäkring. Men det finns några saker som dom flesta kräver : du ska ha en tillsvidareanställning – och timanställda ingår där också – du ska bo i Sverige och tecknar du en inkomstförsäkring i ett fackförbund måste du uppfylla alla deras krav.

Du kan teckna en inkomstförsäkring från oftast 20 år upp till 65 års ålder.

Vissa försäkringsbolag godtar inte egenföretagare och chefer. Men dom försäkringsbolagen finns också. Så det är viktigt att du jämför olika försäkringsbolag vad dom kräver och vad dom har för ersättning så att du får den hjälp du behöver.

Normalt måste du ha jobbat i 12 månader om du förlorar ditt jobb för att inkomstförsäkringen ska gälla.

Idag så kan det finnas andra regler pga omständigheterna i landet och många kan bli av med sina jobb.

Om du blir uppsagd och bara har a-kassa kan du bli tvungen att ta ett jobb så fort du får ett. Men har du en inkomstförsäkring via försäkringsbolag eller fackförbund får du lite mer tid på dig att söka fler jobb. Och få det du vill ha.

Ersättningen hos dom olika försäkringsbolagen kan också variera. Det kan vara ett sånt stor spann som mellan 100 – 365 dagar. Har du tecknat en tilläggsförsäkring kan du få ännu flera dagar.

Kostnad

Beroende på hur mycket du tjänar beror det på hur mycket du betalar till ditt fackförbund eller försäkringsbolag.

Sammanfattning

Kontrollera vad du har för inkomstförsäkring via ditt fackförbund om du är medlem.

Jämför kostnader och krav hos olika försäkringsbolag så att du får den hjälp du behöver.

inkomstförsäkring