Okategoriserade

Öppen prinsesstårta på ankägg

Hej och välkomna till mitt första av många blogginlägg, det kommer ett i veckan framöver och jag hoppas ni ska bli riktigt inspirerade 🙂

Vi är på min mans lantställe i vackra Hälsingland. 

Där hittade vi lyckligtvis en gård som säljer ank- och hönsägg! Jag älskar gårdsförsäljning och närproducerat och vill gärna stödja sådan verksamhet.

 

Hönor och ankor som har det bra och lever ett gott liv, lägger fantastiska ägg.

Att baka en tårta på dessa ägg var ett måste! Ankägg visade sig vara ganska annorlunda i konsistensen mot hönsägg. Vitan är mycket segare och när man knäcker dem är det bra att ha en sked tillhands för att skrapa ur all vita ur skalet!

Jag ville prova att baka tårtbottnar med brynt smör, normalt har man inte smör i men allt med smör i är ju mums 😆 Tårtan blev ljuvligt god och jag och min älskling hade lite jubileum så det passade fint att lyxa till det lite 👑👸🤴🏽

Mitt framgångssätt:

Tårtbotten:

4 st finfina ankägg (går givetvis att använda vanliga hönsägg av god kvalitet)
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker (vaniljstång + strösocker mixas till pulver i kryddkvarn)
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
50 gr brynt smör
Finrivet skal av en halv citron

Vispa ägg och socker pösigt och luftigt, tillsätt de torra siktade ingredienserna med en slickepott och montera ner smör och citron.

Häll smeten i en smörad och bröad rund form och baka i ugnen på ca 175 gr i 35-40 min.

Låt svalna på galler.

Hallonsylt:

Häll 500 gr hallon i en kastrull, tillsätt egentillverkat vaniljsocker efter smak och tycke samt 1,5 dl strösocker och koka till sylt det tar ca 15-20 min, låt svalna.

Vaniljkräm:

Snitta 2 vaniljstänger och skrapa ur fröna i en kastrull, ha även i stängerna som du tar bort senare det ger extra smak, knäck i 2 härliga äggulor och blanda med 1 dl vispgrädde och 1 dl mjölk, skicka i 2-3 msk strösocker och lite av ditt egentillverkade vaniljsocker samt 2 msk maizena.

Låt detta sjuda ej koka under ständig omrörning tills det tjocknar! Ställ åt sidan och låt svalna.

Montera i hop bottnar och fyllningar jag började med hallonsylten, vispa grädde och klicka ut på tårtan. Jag köpte ett rosa marsipanlock och skar remsor som jag satte runt tårtan och av den överblivna marsipanen tillverkade jag rosor, normalt sprejar jag mina egna rosor med ätbar färg  men nu är vi på landet utan sådan utrustning.

Garnera tårtan förslagsvis med färska bär, mynta och rosa sockerkulor!

Voilà en öppen prinsesstårta A’la Cheflotta att sätta tänderna i, så här fin blev den i lantlig miljö på loftet i ladan 😻

 

Until next time/ Cheflotta