Okategoriserade

Mallorca underbara paradis del 1

Då har vi landat i mitt älskade paradis Mallorca . Som jag längtat i två år nu. Äntligen här. Jag bodde här ett tag 2014 och har sen återvänt frekvent genom åren. Troligen landar vi här för gott om ett par år. Att bo i kyla, snö och mörker är inte min melodi.


Häng med på en trerätters #bycheflotta hos min gode vän Lars Molin på hans underbara  terass i centrala Palma.

När man är i Palma måste man bege sig till Mercat de Olivar, den stora saluhallen Helt magiskt att strosa runt och insupa atmosfären bland alla fisk, kött, grönsaks och prylstånd. Jag får gåshud!

Där inhandlades det mesta till våran middag!

Meny:

Sopa de pescado blanco y mariscos alioli y pan

Chuletas de cordero, yogur de menta, con ensalada de patatas y verduras a la plancha

caramelo de plátano con bayas frescas y menta

Vit fisk och skaldjurssoppa med aioli och bröd

Marinerade lammracks med potatissallad, myntayoghurt och grillade grönsaker

Banana toffee med färska bär och mynta

Framgångssätt:

Förrätt:

Vit fisksoppa med skaldjur:

Soppgrund:

1 gul lök

1 fänkål

2 morötter

2 vitlöksklyftor

Skäres i bitar och sauteras i 2 msk olja i panna. Tillsätt sedan färsk timjan, 2 dl vitt vin, 5 dl grädde, 1 dl fiskfond och låt koka ca 20 min. Smaka av med lite pressad citron, salt och vitpeppar.

Låt svalna och stå till sig i kylskåp gärna över natten.

Aioli:

4-5 finhackade vitlöksklyftor

5 dl majonäs

Hackade färska örter

Lite citronsaft

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Blanda samman allt och låt dra över natten.

Vid servering värm upp soppan och tillsätt en generös klick smör.

Skär torsk och lax i bitar och sjud dessa i saltat vatten några minuter. Tag fram några vackra skålar och pynta dessa med fisktärningarna, räkor, fin strimlad purjolök och morot och häll den ljuvliga fisksoppan över. Montera på en stor klick aioli och lite hackad färsk timjan över och landa i himmelriket för en stund.

Detta är en av mina absoluta favoriter! Ljuvligt gott.

Detta serverades med riktigt gott bröd från Palma Bread i Santa Catalina.

Varmrätt:

Marinerade lammracks, potatissallad, grillade grönsaker och myntayoghurt

Till marinaden:

En halv röd chili

5 vitlöksklyftor

0,5 dl hackad färsk rosmarin

0, 5 dl hackad färsk timjan

10 hackade myntablad

Saft från en halv citron

5 dl olivolja av god kvalitet

Nymalen svart peppar

Allt blandas samman, hälls över lammracksen och marineras i 3 dygn för maximal smak.

Potatissallad:

1 kg kokt kall potatis

1 gul lök

1 liten påse ruccola

5 cm purjolök

500 gr försk grön sparris som blancherats 2 min och kylts ner.

3 vitlöksklyftor

3 dl olivolja

0,5 dl vinäger

1 burk grön pesto

Valfria färska örter

Koka potatisen gärna två dagar innan och förvara i kylen, dagen innan servering görs salladen och får stå och dra över natten.

Hacka löken, skär purjon och sparrisen på skrådden, blanda oljan, vinägern, peston, örterna, salt och peppar med övriga ingredienser.

Smaka av innan servering och tillsätt ev mer kryddor.

Myntayoghurt:

5 dl grekisk el turkisk yoghurt

1 dl majonäs

3-4 vitlöksklyftor

Rivet skal av en halv citron

En rejäl näve hackad färsk mynta

flingsalt, nymalen svartpeppar

Blanda alla ingredienser, helst dagen innan och servera till det grillade lammet och ljuv musik uppstår garanterat.

Skär ett par auberginer och ett par squash flingsalta dem och låt dra lite innan dem grillas när det är ungefär 5 min kvar på lammet.

Nu är det dags att sätta sig till bords och höra änglarna sjunga. Så galet gott!!!

Serveras givetvis med ett gott rött majorkinskt vin och bubbelvatten.

Magiskt!

Dessert:

1 pkt Digestive med choklad

5 dl vispgrädde

4 bananer

Dulce de leche av finare sort

Färska hallon

Mynta

Vispa grädden

Varva dulce de leche, kex, bananer, grädde i glas och toppa med färska hallon och mynta.

Kronan på verket efter denna makalösa middag som uppskattades av alla inblandade.

En perfekt kväll på en takterrass i paradiset! Tacksam 🙏💖