Okategoriserade

Tillbaks på Hurtigruten 🇳🇴


Åter på Hurtigruten!

Efter lång tids sjukdom var det dags att kliva ombord igen på världens vackraste sjöresa. En resa med Hurtigruten står på mångas  bucketlist och är känt över hela världen. Här får man sagolik natur i samklang och harmoni med råvaror i toppklass.

På vår meny längs norska kusten står läckerheter som lamm, hälleflundra, lax, torsk, ren som serveras med norska rotfrukter, puréer och goda såser. Råvarorna är kortresta och lokala. När man går i land i Skervøy så kommer laxen därifrån och renen från Kirkenes osv.

Andra norska specialiteter är pinnekjøtt, spelemat, kjøttkaker, fårikål, lutefisk och rømmegrøt.
Rømme är syrad grädde, lite likt cremefraiche fast godare.
Den används flitigt i norsk matlagning och är en av mina favoriter.

På Kirkenesdagen serverade jag denna läckra anrättning:

 

Reinsdyrsplomme som sitter på insidan av låret på renen och lämpar sig för helstekning. Köttet läggs i en marinad av rosmarin och vitlök och stekes på 90 grader till innertemperatur 47 grader, sen får det ligga och vila på 56 grader i nån timme. Detta serverades med renkorv, krämig potatispuré, enbärssås och grönsaker. Otroligt delikat!!! Jag älskar vilt, fisk och skaldjur och detta är en av mina favoriter.

Jag vill också tipsa om att det finns en restaurang som ska vara fantastisk i Norge, närmare bestämt i Lindesnes som heter “Under” den är världens största undervattensrestaurang på 500 kvadratmeter.

Mannen och jag kommer definitivt att boka in ett besök där.

 

Hugs/Cheflotta