Okategoriserade

Pizzatävling med västerbottenost.com

Pizzatävling!

västerbotten.com utlyste en landskaps pizzatävling och då vaknade tävlingsmänniskan i mig!
Uppvuxen i Skåne, då jobbar man självklart med skånska råvaror så långt det är möjligt!
Så jag gick in i mitt kreativa mode och funderade på vad jag ville skapa!

I Åhus där jag kommer från står ålen i fokus. Där kan du uppleva Ett äkta ålagille och vad är då ett ålagille?Jo, ålagille är en fest då man äter olika ålrätter och  har sin grund i de ålastämmor som hölls hos de skånska ålfiskarna, när de skulle betala prästerna sitt tionde eller ränta till markägarna. Enligt Ålakademin kan “Ett äkta ålagille bara upplevas i en ålabod vid havet mellan Åhus och Sandhammaren. Annars är det bara ett kalas med ål.” Den långa kustremsan mitt i Hanöbukten mellan Åhus och Simrishamn kallas även för Ålakusten. De långgrunda sandstränderna i kombination med den buktande kustremsan utgör förmodligen något speciellt som attraherar ålen och dess orienteringsförmåga.

 

Så självklart snickrade jag i hop en ålpizza som jag döpte till: Ål of Skåne
Jag funderade ett tag på vilka råvaror jag trodde skulle gifta sig med varandra och kom fram till att en blond pizza med cremefraiche kryddat med nymalen peppar, salt och rostade malda fänkålsfrön fick bli grunden på pizzabotten för att sen strös rikligt med riven västerbotten och generösa klickar med Hyby blå som är en karaktärsrik och smakfull blåmögelost av opastöriserad mjölk från välmående kor som föds upp på den skånska myllan. Osten tillverkas på Soldattorpets mejeri i Hyby som fick guldmedalj i SM för mathantverk 2019.

 

Ovanpå dessa läckerheter la jag tunnskivade äppelskivor av den skånska sorten Aroma och avslutade med karamelliserad fänkål. Jag bakade av pizzan på pizzasten på 300 grader i ca 5 minuter.
Därefter dekorerades pizzan med rökt ål, picklad rödlök, en näve frysta lingon samt hackad färsk rosmarin.

Min käre make som är omvittnat skeptisk till ål i alla former gav pizzan högsta betyg och tyckte den var otroligt smakrik.

Recept:

Valfri pizzadeg/botten.
2 dl Cremefraiche, kryddad med salt, peppar och rostade malda fänkålsfrön.
3 dl riven västerbotten ost och rikliga klickar av Hyby blå.
1 tunnskivat aroma äpple.
2 dl trattkantareller
1 karamelliserad fänkål

När den kommer ut från ugnen dekoreras den med 300 gr ål, picklad rödlök, frysta lingon och hackad färsk rosmarin!


Denna måste ni prova
😜

Cheflotta