Rönnbär och kantareller!
Oktober, höst och naturens guld på menyn!
Även om höst och vinter inte är mina favoritårstider så måste jag tillstå att det är vackert i naturen med alla färger som träden skiftar i.
Maken och jag åkte upp till lantstället i Hälsingland för att vinterstänga, det vill säga tömma ur vattentankar och sätta upp skydd för dörrar och fönster mot kylan. Nu ses vi inte förrän till våren! Det känns som en evighet, men strax är vi där igen!
Jag passade på att ge mig ut i naturen och hittade massor av rönnbär, träden dignade av det röda guldet nästan så att grenarna inte orkade med vikten.
Så några kilo fick följa med hem till Stockholm.
Jag hittade även lite kantareller och tillsammans och dessa godingar fick givetvis hamna på en smörstekt surdegstoast, så gott!!!
I den här bloggen får ni tre tips och recept med rönnbär:
Ljuvlig morots och rönnbärsmarmelad kryddad med nejlikor att bre på den nyrostade mackan!
Rårörda rönnbär med honung, råsocker och whisky till kantarelltoasten!
Salt Rönnbärskola till gottebordet!
Morot och rönnbärsmarmelad:
- 300 g rönnbär (frysta/frostnupna)
- 600 g grovt riven morot
- skal och saft av 1 citron
- 5 nejlikor
- 3 dl vatten
- 7 dl syltsocker
Allt utom socker åker i grytan, låt koka under lock ca 15 minuter. Ta av från plattan, ta bort nejlikorna om du kan hitta dem. Rör sen i sockret lite i taget. Kastrullen tillbaka på plattan, låt koka upp och koka i ca 10 minuter. Skumma! Häll upp på väl rengjorda burkar, vänd upp och ner. Citronsmaken mognar efter någon dag.
Rönnbärskola:
- 3 dl rönnbär frysta, rensade och sköljda
- 4 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 3 dl strösocker
- 1,5 dl ljus sirap
- 1 krm salt
Instruktioner
- Placera de djupfrysta rönnbären i en tjockbottnad kastrull och häll över tre deciliter av vispgrädden.
- Låt sjuda i tio minuter. Mosa sedan de nu mjuka rönnbären med en gaffel, slev eller annat tillhygge för att få ut så mycket som möjligt av bärsaften.
- Sila bort bären så att du bara har en slät rönnbärsgrädde kvar. I sjudandet och silandet lär en del vätska ha försvunnit, så mät mängden rönnbärsgrädde och använd kvarvarande grädde efter behov så att du får tre deciliter rönnbärsgrädde.
- Gör ren den tjockbottnade kastrullen och häll tillbaka rönnbärsgrädden. Ha sedan ner alla andra ingredienser i kastrullen låt blandningen koka under omrörning till kolasmetens temperatur är mellan 125 och 130 grader beroende på hur hård du vill ha kolan. Tänk på att kolan bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
- Häll upp kolan i en liten form med bakplåtspapper, ca 15×25 centimeter för 60 kolor. Låt svalna i rumstemperatur.
- Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.
Rårörda rönnbär:
Ingredienser
- 4 dl rönnbär frysta
- 2 msk honung
- 4 msk råsocker
- 1 dl whisky av rökig sort
Kör de frusna rönnbären någon minut i micron och mosa till dem lite med gaffel, blanda i övriga ingredienser och ställ kallt!
Kantarelltoast:
1 finhackad schalottenlök
1 solo vitlöksklyfta finhackad
4 dl kantareller
3 dl vispgrädde
1 dl kantarellfond
2 msk finhackad färsk timjan
1 dl cremefraiche
salt, peppar
2 msk maizena utrört i lite vatten till redning.
Köp eller baka ett riktigt gott surdegsbröd, skär en rejäl skiva och smörstek den frasig. Lägg på stuvningen och garnera med knaperstekt bacon, de rårörda rönnbären och lite färsk timjan. Smaksensation!
“Leaves are falling, autumn is calling”