Uppdrag som homechef!
Kul uppdrag som homechef!
Det skulle vara en födelsedagsmiddag för 6 personer och jag fick uppdraget att planera, tillaga och utföra middagen!
Det är lite speciellt att åka hem till någon som man aldrig träffat, gå in i deras hem och kök och börja rumstera men jag landade hos ett jätte trevligt par som tog väl emot mig. Jag hade fått reda på att en gäst var laktosintolerant så jag valde att göra menyn helt laktosfri.
I dag finns det väldigt bra produkter i handeln som underlättar vid allergier.
Här kommer min meny och utvalda recept:
Amuse (aptitretare)
Oxfilétartar på sked med rättika, hackad koriander, sesamolja, sesamfrö, misomajo toppad med friterad palsternacka.
Starter:
Parmesansoppa med chorizosmul.
Huvudrätt:
Grillad entrecote med egenrökt smör, picklad silver och rödlök, potatisfondant, sötpotatispuré samt friterad grönkål.
Dessert:
Chokladfondant med vaniljglass, ätbara blommor och kompott på kumquats och mango.
Sötpotatispuré:
2 kg sötpotatis
100 gr laktosfritt smör
4 dl laktosfri vispgrädde
Vitvinsvinäger, salt, peppar
Framgångssätt:
Skala och skär sötpotatisen i bitar, lägg dem i en ugnsform, slå på lite matolja, salt och peppar. Täck med aluminiumfolie och baka på 225 grader tills den är mjuk. Att boka rotfrukter och grönsaker i ugn innan man ska göra soppor eller puréer är ett hett tips, det blir mycket mer och djupare smak på så sätt.
Sen är det bara att mixa med stavmixer, grädde, smör och kryddor till önskad konsistens!
Parmesansoppa:
1 fänkål
2 schalottenlökar
5 dl laktosfri vispgrädde
2 dl vitt vin
3 dl riven parmesan
2 msk smör
Salt, peppar
Framgångssätt:
Hacka fänkål och lök, sautera i lite smör. Slå på vitt vin och grädde, låt småkoka 10 min, mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Servera med smulad chorizo i tunna skivor som bakats av i ugn på ganska hög värme så dem blivit knapriga.
Toppa med lite hackad persilja!
Det blev en riktigt lyckad kväll i Åkersberga!
Om ni vill boka mig till er middag/fest/bröllop/möhippa/barndop etc så kontakta mig på : torget11.events@gmail.com eller på +46 705554526
/Cheflotta