Okategoriserade

Norsk smarrig dessert 🇳🇴

Jag är i Norge 🇳🇴 och jobbar nu och en dessert som är ett kärt barndomsminne för mig från alla gånger då jag besökte min far under uppväxten, som då bodde och jobbade som artist i Norge, är den berömda “Tilslørte bondepiker” den fanns alltid på dessert buffér och har blivit en riktig favorit.

I Sverige kallar vi den Änglamat men det är vanligare med lingon eller jordgubbssylt hos oss.

I Norge kokar man en härlig äppelkompott och steker kavring eller ströbröd i smör tillsammans med socker och kanel. Sen vispar man grädde med lite vaniljpulver och varvar sen alltsammans till en ljuvlig symfoni.

Måste provas!!!

Jag tycker valet av äppelsort är viktig för det gör verkligen stor skillnad för smaken. Jag skulle rekommendera ett syrligt och friskt äpple som t.ex aroma eller rubinola. Den här desserten passar alla årstider och på sommaren kan man blanda i lite rabarber från landet om man vill.

Recept på Tilslørte bondepiker

(6 port)

10 äpplen
1,5 dl vatten
0,5 dl calvados
1,5 dl rörsocker
5 msk smör
6 dl smulad kavring
5 msk socker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljpulver/vaniljsocker

Framgångssätt:

Skala och skär äpplena i bitar, lägg den i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser och koka tills det blir en kompott. Låt svalna.

Smula kavringen och stek i smör tillsammans med sockret och kryddorna, pass på så det inte blir bränt vilket är lätt hänt om man inte är uppmärksam.

Låt svalna.

Vispa grädden till lagom konsistens och ställ kallt en stund.

Tag fram ett par vackra glas och börja med kompotten, följt av den vispade grädden och sen kavringen. Upprepa tills det blir en lagom portion.

Pynta gärna med ett par tunna äppelskivor, lättast att skriva på mandolin om man har en sådan. Samt någon mynta kvist.

Servera med nybryggt kaffe och en liten calvados.

Lycka till/Cheflotta

Anekdot:
Navnet “Tilslørte bondepiker” er det visst nok Ivar Aasen som er opphavet til. Ifølge ryktene skal han ha vært svært så forelsket i en bondejente som pleide å lage denne desserten. Han fridde gjentatte ganger uten å få ja. En dag skal hun ha tilbudt ham “å smake på søtsakene hennes, han blev meget skuffet da  han skjønner det var snakk om dessert. Så skuffet att han ha ga desserten navnet “Tilslørte bondepiker”