Januari en fattig månad med nyårslöften!
Då har vi firat av julen och nyår, med god mat och dryck i överflöd.
Kanske har ett och annat nyårslöfte avlagts och kanske är det också lite skralt på kontot efter decembers utsvävningar?
Då passar det bra med ett par goda och värmande soppor i vintermörkret.
Det måste finnas tusen och åter tusentals recept på soppa. Jag menar, man kan ju nästan koka soppa på vad som helst.
Här kommer ett par tips på riktigt smarriga soppor att laga och kanske frysa in. Jag försöker vara duktig och nån gång i månaden göra storkok av olika slag. Ovärdeligt att ha matlådor att bara ta fram ur frysen när man är stressad, sjuk eller bara lat 🤩
Så koka soppor, njut och frys in!
Indisk Dhal är en budgetvänlig härligt kryddad soppa full av smak.
Ingredienser till 4 port:
4 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk färsk finriven ingefära
3 tsk curry
1 msk färskmald spiskummin
1 msk färskmald koriander
1 tsk färskmald kardemomme
1 tsk chiliflagor
6 dl grönsaksbuljong
200 g röda linser
2 burkar hackade tomater
400 gr nötfärs
2 msk olivolja
Framgångssätt:
Värm oljan i en stor gryta på medelvärme, tillsätt vitlök och ingefära och rör runt i 1 minut. Tillsätt därefter samtliga kryddor och fräs dem i oljan några minuter för att få ut max smak. Häll i färsen, bryn den och tillsätt de sköljda linserna, grönsaksbuljong och de hackade tomaterna.
Låt det sjuda under lock i 30-45 minuter. Rör då och då i grytan och tillsätt eventuellt lite extra buljong, om den är lite för tjock, smaka av med salt och peppar och färsk hackad koriander på toppen.
Raita:
1 handfull färsk mynta, finhackad
2 dl grekisk yoghurt 10 %
1 gurka, grovriven
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk mald spiskummin
salt och svartpeppar
Blanda samman allt och ringla över lite olivolja. Jag bakade ett par naanbröd och svängde i hop en härlig hummus till!
Butternutsoppa med sötpotatis:
1 butternut pumpa, utan kärnor
2 stora morötter
2 bladselleri
2 sötpotatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 rött äpple
1 röd chili, utan kärnor
2 msk olivolja
0,5 dl färsk salvia
0,5 dl färsk rosmarin
1 tsk torkad timjan
8 dl grönsaksbuljong
1 msk tsk rökt paprika
2 dl kokosgrädde
salt och peppar
Pumpakärnor
Rivet citronskal
Cremefraiche
Örter
Framgångssätt:
Häll olja, lök, vitlök, chili, tärnad morot, butternut pumpa, bladselleri, sötpotatis, äpple, salvia, rosmarin och timjan i en stor gryta och sautera på medelvärme i 5-10 minuter.
Tillsätt grönsaksbuljong, salt, peppar och paprika och låt det sjuda i 20 minuter. Tillsätt kokosgrädden.
Mixa soppan till krämig konsistens med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Servera i vackra skålar, ringla cremefraiche över och strö på några pumpakärnor, citronskal och örter.
En underbar soppa en kall vinterdag!