Okategoriserade

Östermalmshallen i Stockholm

Jag älskar mitt yrke, att stå hemma och koka fonder i timmar, att frossa i recept på internet och inspireras av instagrambilder på vackra uppläggningar, för mig är det lycka. Jag lagar nästan allting själv men i bland kan jag få för mig att köpa färdiglagat även om det händer sällan.

Jag hade bestämt med väninnan som och håller på med mat, Mitas mat, att vi skulle ta ett glas i Östermalmshallen som är Stockholms finaste saluhall och väl värt ett besök.
Där finns allt man kan tänkas vara sugen på och det bästa är att bara strosa omkring och titta på de fantastiska råvarorna och spontanköpa något som ser läckert ut. Vid fiskdisken stötte vi i hop med Jimmi Guo, en av deltagarna i Sveriges mästerkock. Det visade sig att han dagen efter skulle laga mat i TV 4 Nyhetsmorgon och var på jakt efter gös. Vi fick en härlig pratstund med denna supersköna kille och den perfekta gösen hittades naturligtvis!  Hoppas ni såg hans kinesiska nyårsmeny bestående av 7 rätter i rutan.

Efter lite botaniserande fick ett par härligt marinerade lammkotletter, en krämig potatisgratäng, en god ost och lite annat följa med mig hem och bli fredagsmiddag till mig och maken.
Östermalmshallen är det bästa alternativet när man vill unna sig!

 

Fakta:

Våren 1888 bildades ”Östermalms Saluhallar Aktiebolag”. Tanken var att bygga och hyra ut saluhallar och andra försäljningslokaler i Stockholm. För uppförandet av en stor saluhall i kvarteret Riddaren vid Östermalmstorg, avsattes en miljon kronor samtidigt som en arkitekttävling utlystes. Hela tio förslag kom in men inget av dem föll de kräsna byggherrarna i smaken. Istället var det två relativt unga arkitekter som fick uppdraget. Isak Gustaf Clason och Kasper Salin hämtade inspiration från sina stipendieresor till Nordtyskland, Italien och Frankrike i mitten av 1880-talet. Där hade de sett många exempel på spännande tegelarkitektur och särskilt i Frankrike fanns flera monumentala gjutjärnskonstruktioner av den avancerade typ som skulle bli stommen i Östermalmshallens tegelkatedral. Mest remarkabel var naturligtvis Eiffeltornet (invigd 1886).

Besök detta mecka för matälskare!