Okategoriserade

Pulled overnight pork, goda röror och hembakta tortillas

Svinytterfilé

Svinytterfilé hittar man ofta billigt i butikerna. Man kan göra goda grytor, helsteka och pensla med en kryddig glaze, strimla och lägga i en asiatisk marinad och laga wok t.ex.!

Eller så kan man köra den i ugn på 100 grader i en rökig fond över natten. Det rekommenderar jag verkligen för det blir så mört och smakrikt!

Det bästa är att man kan använda sig av grönsaksrester man kanske har liggandes i kylen, vilket jag gjorde! Lite knivigt att komma med ett exakt recept men ungefär så här:

1 kg svinytterfilé
Några cm skuren purjolök
2 gula lökar
1 röd paprika
2 morötter
4 vitlöksklyftor
1 palsternacka
1 apelsin, skalad
2 burkar passerade tomater
2 flaskor öl av valfri sort
2 msk liquid smoke
0,5 dl sambal oelek
2 st krossade chipotle
2 msk rökt paprika pulver
Salt och peppar
Vatten så att det täcker köttet!

100 grader varmluft i ca 8 timmar, tag ut och lyft köttet ur vätskan och häll den i en gryta. Låt reducera till ca hälften, ställ kallt och lägg sen köttet i fonden. Klart att värma och äta! Mums 😊

Guacamole på Cheflottas vis:

Skala två avokado och lägg i matberedare, skala och pressa 3-4 vitlöksklyftor beroende på storlek, lägg i 7 st cherrytomater, en stor näve färsk koriander, 1 pressad lime, nymalen svartpeppar och flingsalt. Mixa till en grov massa, man vill fortfarande se lite bitar i röran. Smaka av med mer salt, peppar och syra till önskad smak.

Vitlöksdressing:

Gör en vitlökspasta på vitlök och matolja med en skvätt citron i. Blanda crème fraiche och någon sked av pastan, tillsätt nymalen svartpeppar och flingsalt.

Vetetortilla:

5 dl vetemjöl special, (300 g)
0,5 tsk flingsalt
50 gram smör, kylskåpskallt
3 dl vatten, kokande

1. Mät upp mjöl och salt i en matberedare monterad med en kniv och blanda ihop. Tillsätt smöret skuret i

bitar och kör till en smulig massa.

 

2. Häll i vattnet genom matarröret medan maskinen blandar och kör ihop till en smidig deg.

3. Ta upp degen på lättmjölat bakbord och dela den i 16–20 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Lägg degbollarna i en plastpåse, så att de inte torkar.

4. Doppa bollarna i mjölet och kavla ut dem, en i taget, till tunna kakor. Grädda kakorna i en liten het panna ca 1 minut på varje sida (grädda inte längre än att de precis torkar).

 

 

5. Slå in de nygräddade tortillabröden direkt i en handduk så att de mjuknar och håller sig varma.

Nu är det bara att montera i hop din tortilla med det goda köttet, lägga på rörorna och toppa med lite picklad rödlök, så blir det fredagsmys!!

(Jag snabbpicklade min och skivade en rödlök tunt, mätte upp 3 dl vatten, 2 dl socker, 1 dl ättika, lite salt och två stjärnanis. Lät löken koka i lagen några minuter så att den mjuknar och den råa smaken försvinner)

Trevlig helg/Cheflotta