Okategoriserade

Har du julmat över

Det går att ta hand om

Julskinkan vi gör varje år brukar vara ganska stor och har man inte haft så många gäster så har du säker en bit över. Och då ska du ta hand om den istället för att kasta den. Och det finns en hel del som du kan göra. Det gäller bara att ta sig tiden att göra det också. För när det är gjort så kommer du vara glad att kunna ta fram den. Och det allra enklaste är att skiva upp den och frysa ner skivorna i mindre förpackningar. Antingen skär du den själv tunt med en skap kniv eller så använder du en maskin om du har.

Har du mycket skinka över kan du också strimla en bit som du sedan kan använda till olika maträtter. Kanten på skinkan är ett bra exempel på att använda till strimlor.

Detsamma gäller lax om du har kvar. Den kan du sedan använda till att göra både laxpudding och pastarätter.

Osten som har legat på en ostbricka både till jul och nyår kan du riva om det är en hårdost vi pratar om. Har du brie ost kan du använda den till en potatisgratäng. Den blir både krämig och du kan krydda den med vad du vill. Eller så kan du använda brie osten när du gör varma mackor. Men du kan också använda många ostar till att göra ostsås till en pastarätt.