Köksmaskiner, Korv

Gratinerad falukorv i airfryern

Det går snabbt och enkelt

Eftersom jag skrev om airfryer i mitt förra inlägg så har jag provat att göra gratinerad falukorv i min. Många som köper en airfryer undrar vad man ska ha för former i airfryern om den innehåller sås. Jag säger bara så här: ta en form som du brukar ha i din “vanliga” ugn och som passar i din airfryer. Man behöver inte åka och köpa en massa nya former för det brukar det finnas en hel del i skåpen redan.

Denna rätt gick snabbt att göra. Det som tog tid var förberedelserna och under tiden som korven var i maskinen så diskade jag undan. Visst kunde min ha varit någon minut kortare då den fick ganska mycket färg, men det är också en smaksak.

Gratinerad falukorv

Gratinerad falukorv

Receptet nedan är för fyra personer, men det går ju att halvera om man bara är två som vi var när jag testade detta. Jag tycker inte om senap så den hoppade jag över och likaså timjanen. Receptet finns på Philips app NutriU som jag har laddat ner för att få tips. Och denna kan jag rekommendera då såsen var mycket god.

 • 1 falukorv
 • 1 purjolök
 • 2 dl grädde
 • 2 dl creme fraiche
 • 130 g chilisås
 • 100 g senap
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk timjan
 • 1 vitlöksklyfta
 • 2 tsk paprikapulver
 • 200 g cheddarost
 • persilja
 • 1 nypa salt
 • 1 nypa peppar

Skär falukorven i 2 cm tjocka skivor fast inte ända ner så den delar på sig. Lägg falukorven i den form du tagit fram.

Pensla chilisås och senap mellan skivorna.

Skär purjolöken grovt och lägg i mitten av formen.

Blanda grädde, creme fraiche, tomatpure, vitlök och finhackad timjan. Häll över både korv och purjolök.

Strö över paprikapulver och toppa med mycket ost.

Stoppa in formen i din airfryer på 160 grader. Du behöver inte välja något speciellt program. Enligt receptet tar det ca 25 minuter, men titta lite noggrannare än vad jag gjorde.

Gratinerad falukorv