Potatis

Fylld bakpotatis

Nu är bakpotatisen på uppsving

För många år sedan var det väldigt inne med att äta någon sorts fylld bakpotatis. Sen försvann den ett tag, men nu tycker jag att det är fler och fler som gör detta. Man kan fylla bakpotatisen med en mängd olika fyllningar. Det beror på om man ska äta den till förrätt eller som ett komplement till varmrätten vad man fyller den med.

Man kan egentligen använda vilken potatis man vill bara den är mjölig. Har man stora potatisar hemma så är det perfekt. Vill man ha en ännu lite större potatis som man ska ha en god fyllning i så finns det “bakpotatis” speciellt att köpa styckevis i butikerna.

Fyllningar till bakpotatis

Du gör klar din potatis antingen i ugn eller i micro. Det beror lite på hur stor potatis du har för att man ska kunna säga hur lång tid det tar. Köper man en bakpotatis i butik är dom ganska stora och tar ungefär en timme i ugnen. Om man ska köpa flera stycken så ska man se till att dom är snarlika i storlek så dom blir klara samtidigt. Sen måste man också göra hål i potatisen med en gaffel eller annat så den inte exploderar i ugnen eller i micron.

fylld bakpotatis

Här kommer lite förslag på fylld bakpotatis:

  • skagenröra som är en klassiker till förrätt
  • kycklingröra med rödlök, parmesanost och färska örter-servera med en sallad
  • krämig röra på knaperstekt bacon, färskost, rödlök och purjolök
  • tonfiskröra
  • röra med ananas, valnötter och senap-servera till strimlad rostbiff
  • Varm- och kallrökt lax och sparris-använd färdig hollandaisesås

Vill du inte använda “vanlig” potatis eller bakpotatis så kan du också använda sötpotatis. Den kan man också fylla med olika fyllningar. Ska du ha potatisen till en köttbit till exempel så kan du bara lägga ner en sked smör eller gräddfil.