Paj

Västerbottenpaj

En given paj på midsommar

En västerbottenpaj kan man självklart äta året runt men den görs oftast till speciella dagar som när man firar påsk, midsommar, kräftpremiär och jul. Den är både enkel att göra och mycket god. Sen kan man dekorera den med en hel del av det man tycker om. Det klassiska att dekorera pajen med är rödlök, crème fraîche, dill och löjrom. En annan variant är att dekorera med kantareller eller lax.

Osten man använder i pajen kallade man för “burträskost” förr i tiden. Det är en grynig hårdost med mycket smak och som också har varit lagrad i minst fjorton månader. Därav smaken. För att få fram denna ost använder man Norrlands komjölk. Det var en kvinna år 1872 som av misstag skapade denna ost men blev sedan så populär att man fortsatte att göra den. På samma sätt som Ulrika Eleonora Lindström gjorde: upprepade uppvärmningar under omrörning.

västerbottenpaj

Västerbottenpaj

För att pajen ska få en lite god brytning kan man tillsätta lite chilipulver i blandningen. Själva pajskalet görs snabbt i en matberedare då man använder kniven eller så knådar man ihop den med händerna.

  • Hacka ihop 125 gram smör med 3 dl mjöl tills det blir grynigt.
  • Tillsätt 2 matskedar vatten och kör antingen i maskinen eller knåda ihop till en deg.
  • Tryck ut degen i en form med helst löstagbar kant och ställ in i kylen i en halvtimme.
  • Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i tio minuter i 200 graders ugn.
  • Under tiden vispar du ihop 3 stycken ägg, 2 dl mjölk 1 dl grädde och 1 kryddmått chilipulver.
  • Blanda i 4 dl nyriven västerbottenost och häll i pajskalet. Då jag har en ganska låg pajform låter jag formen stå kvar på gallret när jag fyller den. Sen är det bara att putta in den igen i ugnen och grädda i ungefär 30 minuter. Se till att pajen får fin färg.

västerbottenpaj

Hoppas ni hade en mysig midsommar med god mat och bekanta.