Afternon tea, Te

Afternoon tea genom tiderna

Afternoon tea en älskad brittisk tradition som har funnits i över ett sekel. En tradition som inte bara överlevt tiden utan också genomgått en spännande utveckling. Från dess ödmjuka början till dagens moderna tolkningar. 

Ursprung och elegans

I början av 1800-talet föddes Afternoon tea tack vare Anna, Hertiginna av Bedford. Hon  ville stilla sin hunger mellan lunch och den sena middagen. Det som började som en privat stund utvecklades snabbt till en social händelse när hertiginnan började bjuda in vänner. Eftermiddagste blev en chans att klä upp sig och njuta av delikatesser som smörgåsar, scones och kakor i en elegant atmosfär.

Etikett och tradition

Under viktorianska eran blev Afternoon tea en strikt etikettfråga. Kvinnor bar sina finaste klänningar och männen donerade sina kostymer för denna ritual. Eftermiddagste blev synonymt med klass och status. Det var en plats där man visade upp sin sociala ställning och manér.

I takt med samhällets förändringar anpassades Afternoon Tea. Efter första världskriget blev det mer av en lyxig överraskning än en daglig tradition. Restauranger och hotell började erbjuda Afternoon Tea som en del av deras tjänster vilket gjorde det tillgängligt för en bredare publik.

Idag har Afternoon Tea tagit på sig en ny form. Det finns en otrolig variation när det gäller menyer, teman och presentation. Från traditionella Afternoon Teas med klassiska delikatesser till moderna tolkningar med internationell influens har traditionen anpassat sig till olika smaker och preferenser.

En tidlös tradition

Afternoon tea har överlevt tidens prövningar och förändringar. Från sin ödmjuka början som en enkel lösning på ett hungerproblem till dagens mångfaldiga och kreativa tolkningar. Det är en påminnelse om vikten av att anpassa sig till förändringar samtidigt som man värnar om det som gör traditionen speciell.

Så, oavsett om du föredrar den klassiska elegansen från förr eller den moderna twisten av idag är afternon tea en tidlös tradition som fortsätter att föra människor samman över en kopp te och läckra delikatesser.

Jag tycker om att blanda tradition med det moderna när jag serverar Afternon Tea. En äkta Earl Gray med bergamottolja behöver sin självklara plats. Tillsammans med smakfullt te med smak av äppelkaka med bitar avtorkat äpple, kanel och mandel. Samt te med smak av jordgubbskaka där smaken av en nygräddad jordgubbskaka med gräddiga toner är som en sensuell dans på smaklökarna. Vad föredrar du?

 

Allt gott

Kristina