Vågar du motstå denna aubergine-gratäng ?
Nej det kan man inte! Den är perfekt till det flesta måltider med kött, fisk och kyckling eller helt enkelt bara som den är. Den är fantastik att äta kall, på tex en knäckebrödsmacka med smör.
Ingredienser för 4 pers
- 800 g auberginer
- två skivade saftiga kvisttomater
- 2 gula lökar
- 2 msk olivolja
- 150 g fetaost
- 2 tsk torkad mynta
- 50 ml färsk persilja, hackad
- 100 g riven ost
- 2 dl vispgrädde
- salt och peppar, efter smak
Instruktioner
-
Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper underst. Pensla lite olivolja och salta skivorna på båda sidorna. Baka i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg.
-
Skär under tiden löken riktigt tunt och stek i olja på medelhög värme – ungefär som när du gör Janssons. Löken ska brynas utan att bli bränd. Salta och peppra.
-
Lägg ett lager ugnsbakade aubergine-skivor i en form, sedan hälften av den stekta löken, mynta, persilja och söndersmulad fetaost men spar lite till toppingen.
-
Lägg på ett sista lager aubergine och resten av löken. Avsluta med ytterligare fetaost och den rivna osten överst.
-
Häll över grädden och ställ formen i ugnen på 220 grader minst 30 minuter tills gratängen fått fin färg och grädden bubblar, och en härligt knaprig skorpa.
Tips
Pröva gärna att göra denna gratäng med squash eller tunna skivor rotselleri i stället som du tillreder i ugnen på samma sätt.