Okategoriserade

Sommarfeeling!!!

Nu äntligen är sommaren i antågande, som vi alla längtat och väntat! Efter över ett år med covid, restriktioner, reseförbud och social distans börjar vi äntligen kunna se ljuset i tunneln även om det inte är över riktigt ännu. Men nu mer än nånsin behöver vi väl njuta av lite lyx i vardagen 🙏

Så därför vill jag tipsa om enkel och härligt vårig plockmat med vackra färger!

 

Vad sägs om smörkokt grön sparris, frasiga potatisrosor, picklade gulbetor och en härlig sauce verte till det!

För mig har  presentationen alltid varit jätteviktig. Jag tänker alltid att det ska vara estetiskt tilltalande så att anrättningen blir en fröjd både för öga och gom.

Börja nu med göra såsen, så att den får stå och dra ordentligt.

Mitt framgångssätt:

Jag brukar göra en örtolja och här kan man ta örter efter smak och tycke. Jag valde färsk ramslök, persilja, timjan och dragon som jag mixade med neuatral olja, salt, peppar och citron. Sen blir det godast med egengjord majonnäs, men självklart fungerar köpt av bättre kvalitet också.

 Min majo:

2 äggulor

2 tsk dijonsenap

I msk citronsaft

En skvätt vitvinsvinäger

Lite flingsalt och nymalen vitpeppar mixas med neutral olja till tjock konsistens.

Blanda sedan majonnäsen med örtoljan och tillsätt 1 dl smetana, vilket gör att såsen inte känns så fet och får en bättre balans.

Smaka av med ev mer kryddor och citronsaft.

Potatisrosor:

Smält 100 gram smör och blanda med hackad färsk timjan eller rosmarin, 2 finhackade vitlöks klyftor, flingsalt och nymalen vitpeppar. Skiva potatis runt på mandolin eller med vass kniv, en av mina favoriter är Amadine, och lägg skivorna i det smälta kryddsmöret. Rör runt och smörj en muffinsplåt och bygg rosor av potatisen i formarna. Toppa med finriven parmesan.

Grädda i ugnen på 180 grader ca 55 min, kolla att rosorna är mjuka och har fin färg. Låt svalna!

Picklad gulbeta:

Gör en 1-2-3 lag!

3 dl vatten

2 dl socker

1 dl ättika

2 st stjärnanis

Skala och skiva gulbeta tunt på mandolin eller med vass kniv, lägg den i ljummen lag, den blir då mjuk och drar till sig smaken bättre.

Låt kallna!

Sparris:

Ansa ett gäng sparrisar och häll vatten i en gryta med en rejäl klick smör och salt. Låt sen sparrisen småputtra tills den fortfarande har lite motstånd. Lägg den i ett förberett isbad, den kyls då ner snabbare samt behåller sin fina gröna färg. Skvätt över lite citronsaft och flingsalt innan servering.

Sen är det bara att presentera hela härligheten på ett kreativt sätt, lägga lite goda nötter eller frön i en skål och servera med iskallt bubbel!

 

Lycka till!