Okategoriserade

Rabarber välkommen du underbara grönsak.

Nu mina vänner är det rabarbern och syrenernas tid. Naturens fantastiska skafferi och vår stora glädje. Trädgården ger generöst och vi tar tacksamt emot. Här i mitt kära Åhus i Skåne är det alltid maten som står i fokus. Skåningar är som bekant matglada till sin läggning 😜 Och det är helt magiskt att vara här nu, rapsfälten och äppelodlingarna står i full blom och det doftar av vackra syrener överallt.
Den bästa tiden ÄR nuuuu! Bilder från vår tripp på Österlen.

Lite fakta om den gudomliga rabarbern:
Rabarber klassas som en grönsak, men säljs som en frukt. Den har en speciell syrlig smak som främst kommer från äppelsyra, strävheten kommer oxalsyra. Det finns över 100 sorter rabarber med olika färg och smak. Rabarber kan skördas från april till augusti men är som bäst i början senare kan den bli lite träig, så vid denna tiden är den helt perfekt!

Till min stora förtjusning upptäckte jag att rabarbern växt enormt sedan sist jag var här nere och jag fylldes genast av skaparlust. Det kan liksom aldrig bli för mycket rabarber, eller hur 😍 Dessutom har alla vackra blommor slagit ut och jag älskar blomsterprakten i kombo med vackra dukningar och fantastisk mat. Det ska vara en fröjd för öga och gom.

Här kommer tre smarriga recept som jag komponerat, hoppas ni ska bli sugna på att testa!

#Absolut Rhubarb Åhus
#Kryddig rabarberchutney
#Rabarberdrömish tiramisu

Åhus är känt framförallt för Absolut vodka som är en av våra största livsmedelsexporter.
Vodkan finns i massor av smaker och specialutgåvor. Min favorit är Absolut Elyx, den tillverkas manuellt i en destilleringsmaskin av koppar vilket ger vodkan en ren smak och silkeslen konsistens. Den andas LYX!

Absolut rhubarb Åhus:

Skölj, ansa och skär en liter nyskördad rabarber i bitar, tillsätt en liter vatten, frön från en vaniljstång, skivor av en tvättad citron samt 5 dl rörsocker, låt koka ca 15 min och låt sen stå för att kallna och dra ur mest möjlig smak från rabarbern innan saften silas. Ställ i kyl över natten. Lägg istärningar i en shaker, mät upp 8 cl Absolut vaniljvodka, 4 cl aperolspritz, en skvätt citronjuice och fyll upp med rabarbersaft. Lägg is i vackra glas häll upp drycken och toppa med lite bubbelvatten. Dekorera kreativt, bara fantasin sätter gränser. Jag tog en tunn rabarber, en gräslöksblomma och en vacker rosa blomma från trädgården.
Avnjut med sällan skådad gränslöshet, det ska vara gott att leva!

 

 

Kryddig rabarberchutney:

1 finhackad rödlök
1 halv finhackad röd chili
2 finhackade vitlöksklyftor
1 liten bit finhackad ingefära
5 dl rabarber i bitar
1,5 dl rörsocker
1,5 dl gula russin
0,5 dl vitvinsvinäger
lite finhackad färsk rosmarin
salt och peppar

Svetta rödlök, chili, vitlök och ingefära i lite rapsolja så att det mjuknar. Tillsätt rabarber, socker, russin, vinäger och kryddorna. Låt koka ca 10 min till en kompott. Svalna och ställ i kylen över natten. Gott gott gott till grillat kött! Här blev det marinerat lamm från viltbutiken i Brösarp.

 

Rabarberdrömish tiramisu:

1 liter rabarber i bitar
zest från 1 citron
1 urskrapad vaniljstång
2 dl rörsocker

5 tonkabönor (låt dessa dra över natten i grädden och sila innan vispning)
3 dl vispgrädde
200 gram mascarpone
0,5 dl strösocker
1 dl marsalavin
savaoiardikex
pynt och mynta

Koka kompotten, låt svalna och kyl över natten. Vispa samman tonkagrädden med mascarpone, socker och vinet. Häll upp i spritspåse. Varva kompott, kräm och kex i höga glas, pynta vackert och njut!
Tonkabönan har en kraftig, kryddig, söt smak med inslag av bittermandel, plommonkärnor och vanilj, gifter sig ypperligt med rabarbern!

 

 

Full fart mot sommaren/ Cheflotta