Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Kroppkakor, ge mig mera kroppkakor!

Vackra vackra Borgholm på Öland!

Min käre kollega Reine, från tiden det begav sig när vi båda seglade mellan Stockholm och Helsingfors och slet hårt med att göra minnesvärda kryssningar för 2800 passagerare, bjöd generöst in oss till en matmässig höjdarupplevelse kroppkaksbakande hos “Mossansson” Reines härliga mamma Siv på hennes gård i Lindby. Hon har bakat kroppkakor i över 60 år. Alltså vilken ynnest att få inblick i detta hantverk som gått i arv i generationer. Jag borde spelat in deras kärleksfulla gnabbande, skrattade så jag nästan kissade på mig…

Som Reine sa: Det här är på dödligt allvar!!!
Hur görs då en äkta Öländsk kroppkaka på riktigt?
Jo, självklart ska det vara öländsk fast potatis, helst av sorten Bintje.
Den ska fin finrivas, silas genom silduk och blandas med 20 % kokt pressad potatis. Man tillsätter även lite av stärkelsen som sjunkit till botten när man silat den rivna rå potatisen.
Sen ska det vara rimmat finskuret fläsk, ca 1 kg som blandas med finhackad lök, kryddpeppar, vitpeppar, socker och lite salt, kasta även i en näve vetemjöl för stadgan.

Sätt på en stor gryta med vatten och strö i rikligt med salt, det ska smaka Bornholm som Reine uttryckte det. Alltså en blandning mellan bräckt och salt vatten.
Platta sedan ut potatisdegen som en kaka i handflatan ca 1 cm i tjocklek och fyll med ca 1,5 msk av fläskblandningen i varje och rulla till rätt storlek. Sedan ska kakorna sjudas sakta i ca 1 timme.

 

Avnjutes ljudligt smaskande tillsammans med grädde, smör, lingon, snaps och ett glas iskall mjölk. Så nära en utomjordisk smakupplevelse man kan komma 🙏
Stort tack till Reine & Siv för denna fantastiska dag, en mycket minnesvärd upplevelse för mig och min man ❤️

En liten anekdot:
Förr i tiden lade man salt sill eller ål i kroppkakorna som klassades som fattigmansmat.

“A great chef is first a technician. If you are a jeweler or a surgeon or a cook, you have to know the trade in your hand. You have to learn the process. You learn it through endless repetition until it belongs to you”

Lämna ett svar

Till startsidan