Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Härliga midsommar, en av årets bästa dagar ❤️

Vi bestämde oss i år för att ratta ner till Skåne och fira denna ljuva sommartid. Det är nästan 60 mil att köra så det tar runt 6-7 timmar, men vi lyssnar på poddar, musik och passar på att diskutera allt mellan himmel och jord så det funkar rätt bra ändå.

Vi har ju tex ett bröllop att styra upp och även om vi vill hålla det litet och enkelt så är det ändå en hel del fix som krävs.
Men som vi längtar ❤️


Midsommar!
Jag älskar denna tiden på året då sommaren står i full blom och nätterna är ljusa. Försöker att ignorera det faktum att det går mot mörkare tider ⚫️

Jag tillhör dem som absolut inte behöver alla årstider, blir lätt lite nedstämd när hösten gör entré så vår och sommar räcker bra för mig 😉

Mat ska man ha och den klassiska menyn på midsommar är ju matjessill, nypotatis och gräddfil. Men jag är inte så förtjust i sillen så jag lagar gärna lite alternativ till det.
Årets midsommarkäk blev en liten minibuffé, sen grillade vi på kvällen.
Kraftigt marinerad vildsvinsytterfilé och vildsvinskorvar från viltboden i Trolleljungby, så gott.

Jag älskar fisk, skaldjur och vilt. I mitt tycke är det absolut det bästa man kan få!

Så tillbaka till midsommarmenyn:

Det bidde en krämig äpple-pepparrots sill, citron och flädersill med mynta tillsammans med gubbröra på dillknäcke och laxchevice i glas. Till dessert skapade jag en läcker rosa-röd midsommardrömtårta.

Recepten 😊

Äpple-pepparrotssill:

2 röda äpplen rives på det grövsta rivjärnet
3 cm färsk pepparrot rives på det finaste rivjärnet
5 dl majonäs
2 dl cremefraiche
2 burkar inläggningssill skurna i 2 cm bitar
Salt, vitpeppar och lite pressad citron
Blanda samman allt och låt dra, gärna i 2 dygn.

Citron och flädersill:

5 fläderblommor
1 rödlö
2 st vårlökar
1 citron
5 dl 1-2-3 lag
10 hela svartpepparkorn
2 burkar inläggningssill

Framgångssätt:

Gör en 1-2-3 lag dvs 3 delar vatten, 2 delar socker och en del ättika, låt kallna.
Lägg i fläderblommorna, skuren rödlök och vårlök, citronskivor, svartpepparkornen samt sillen skuren i 2 cm bitar.
Låt dra i 2 dygn och plocka sedan upp fläderblommorna innan servering.

Gubbröra:

3 hårdkokta hackade ägg
2 burkar matjessill, skuren i cm tärningar
1 rödlök
Gräslök
5 kokta kallade potatisar skurna i cm stora tärningar
Hackad dill
5 dl majonäs

Blanda samman allt och låt dra i 2 dygn, serveras på knäcke av något slag.

Laxcheviche:

300 gr frusen tinad lax
1 mango
0,5 gurka
0,5 hackad röd chili
3 cm hackad ingefära
Rikligt med hackad koriander
2 dl pressad lime

Skär lax, mango och gurka i små tärningar och tillsätt hackad chili, ingefära och koriander. Pressa över lime och krydda med salt och peppar.
Låt stå ett par timmar före servering. Häll upp i vackra glas!

Midsommartårta:

Bottnar:

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl siktat vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjöl och bikarbonat och rör in det med slickepott. Tag en rund springform ca 26 cm i diameter, smörj och bröa den och häll i smeten. Grädda i 175 grader ca 30 min.
Låt svalna och dela på mitten.

Rabarber/jordgubbssylt:

4 rabarber skäres i bitar
0,5 l jordgubbar skäres i bitar
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Lite vatten och pressad citron
Koka i ca 10 min på medelvärme, låt svalna.

Flädermousse:

6-7 fläderblommor
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl pressad citron
2 dl strösocker
3 gelantinblad

Skölj fläderblommorna noga, det kan finnas löss, och lägg dessa i en skål och häll över grädden. Låt dra i minst två dygn.
Sila bort blommorna och lättvispa med övriga ingredienser, tag lite av blandningen och häll i en liten gryta samt gelantinbladen som legat i kallt vatten 5 minuter och smält på svag värme. Blanda allt och ställ kallt.
Före montering av tårtan vispas detta försiktigt till fluffig konsistens.

Montera tårtan med sylten först och därefter moussen.
Lägg på tårtbotten och spritsa vispad grädde med rosa karamellfärg på valfritt sätt. Garnera med skivade jordgubbar, vackra rosor och lite guldglitter.
En mycket somrig tårta och väldigt smaskig 😜

Absolut lime/fläder:
Blanda fläderblomssaft, gurka och mynta. Mixa allt och häll upp i isglassformar, frys in.
Blanda iskall absolut lime med fläderblomssaft, hyvla gurka i glaset tillsätt isglassen samt lite mynta och en vattenmelonskiva. En svalkande och god sommardrink för avnjutning 🤩

 




Hoppas ni alla fick en solig och härlig midsommar
❤️

Kram Cheflotta

Lämna ett svar

Till startsidan