Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Grillat är godast!

Grillat är godast!

Augusti är en månad som jag har ett komplicerat förhållande till! Det kan vara varmt, underbart och full sommar. Men faktum är att den ljuvliga sommaren närmar sig slutet och jag är en sommarkatt, kunde jag välja så skulle det vara sommar 11 månader om året och lite vinter i december. Det hade passat mig oerhört bra, men nu får man gilla läget och låta det stora vemodet rulla in.

Tur då att man kan grilla! Finns det något godare och enklare egentligen? Ja, det slår inte en Skaldjursplatå på något vis i världen men visst är grillat och ett glas rosé något av sommarens höjdpunkter 😋

Vi packade bilen full och drog upp till blivande makens lantställe i Hälsingland. Det är ett privilegium att kunna åka hit och till vårt älskade Åhus när vi vill. Det är en hel del att sköta om med en stor gård och mark därtill, men det är fantastiskt fridfullt att vara här 🙏

Vi bjöd in min kära kollega Lisa, som bor ett par mil härifrån, på en bit mat.

Lammracks som marinerades i en härlig röra av olivolja, chili, citron, vitlök, färsk rosmarin och timjan. Det ska vara kraftig marinad som gifter sig med det saftiga köttet som måste grillas till perfektion och absolut inte gå över mediumrare i mitt tycke.

Flanksteken gnuggade jag i en hickory/honeyrub och kryddade givetvis upp den med flingsalt och nymald svartpeppar vid grillningen.

Till detta magiska serverade jag en svartvinbärschutney med vinbär från trädgården som jag kokte i hop med färsk rosmarin, rödlök, chili, ingefära, vinäger, rörsocker och en skvätt vatten, en avokado och vitlöksdressing samt en färskpotatissallad med getost, picklad lök, blandsallad, gurka, blåbär, kanderade valnötter och vinagrette. Otroligt gott och fräscht!

Till dessert svängde jag i hop en svartvinbärscheesecake som blev en krämig, söt-syrlig dröm!

Botten:

250 g digestive kex
75 g smör
lite malen kanel

Fyllning:

2 ägg
400 g färskost
2 dl crème fraiche
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
3 dl svarta vinbär
0,5 dl strösocker
1 msk vatten

Framgångssätt:

1. Smält smöret. Smula sönder kexen i en matberedare och blanda med det smälta smöret och kanelen.
2. Klä en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper, både botten och kanterna. Tryck ut kexblandningen i botten och ställ i kylen.
3. Dela äggen till gulor och vitor. Vispa äggvitorna riktigt fluffiga.
4. Vispa äggulorna med färskost, crème fraiche, florsocker och vaniljsocker.
5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
6. Blanda svarta vinbär, strösocker och vatten i en kastrull, låt koka upp och mosa bären med en gaffel. Låt sjuda ett par minuter tills bären är mjuka.
7. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i de varma svarta vinbären.
8. Rör ner svarta vinbären i färskostblandningen.
9. Avsluta med att vända ner äggvitorna och rör till en jämn smet.
10. Fyll formen med fyllningen och ställ i kylen minst 4 timmar.
11. Lossa cheesecaken ur formen och ta bort bakplåtspapperet.

Garnera med roliga mängder vinbär, blad och egengjord chokladgarnityr.

Lycka till/cheflotta

2 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Till startsidan