Kanelbullens dag!
Kanelbullens dag!
Vem älskar inte kanelbullar!?
En nygräddad bulle och ett glas iskall mjölk slår väl det mesta. Men man måste inte alltid baka en traditionella bullar, jag älskar som bekant att sväva ut och komma på nya smakkombinationer!
Så denna gång gjorde jag tre olika bullar.
En plåt vanliga bullar med kanel och kardemumma som fick bli mina kanelbullesemlor, en plåt med kanel och äppelkompott och en med apelsin och nutella.
Riktigt goda kombinationer blev det och för dig som vill prova, så kommer recepten här!
Vetedeg:
5 dl ekologisk gammaldags/standard mjölk
150 gr smör
50 gram jäst för söta degar
1,5 dl strösocker
1 ekologiskt ägg
2 tsk kanel
1 msk nymalen kardemumma
2 tsk salt
15 dl vetemjöl+ lite till till utbaket
Grundfyllning:
300 gram smör
3 dl farinsocker
100 gr mandelmassa
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl kanel
Äppelkompott:
Skär 3 äpplen av valfri sort i tärningar, smält 2 msk smör i en panna och tillsätt kanel, kardemumma, farinsocker och lite citronsaft. Häll i äppelbitarna och stek på medelvärme tills kompotten verkar klar.
Valnötsmassa till semlan:
5 dl valnötter
1 äggvita
1 msk vaniljsocker
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
Kör alla ingredienser i matberedare till en massa med fluffig konsistens.
Äggblandning:
3 ägg
0,5 dl vatten
1 tsk salt
Vispa samman!
Sockerlag:
2 dl socker
2 dl vatten
Kokas tills sockerkristallerna är helt upplösta!
Mascarponegrädde:
1 burk mascarpone
3dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 msk vaniljpulver
Framgångssätt:
Alla ingredienser ska hålla rumstemperatur så ta ut ur kyl i god tid!
Använd gärna bakmaskin, det underlättar.
Börja med att blanda mjölk och jäst så den löses upp, tillsätt därefter socker, smör ej smält, kryddor, ägg samt mjöl.
Kör degen på medium hastighet i ca 10 min.
Dela degen i 3 delar och kavla ut dem rektangulärt, ganska tunt.
Bred på grundfyllningen på två av degarna och lägg äppelkompotten på den ena. Bred nutella på den tredje och zesta rikligt med apelsinskal över, rulla i hop och skär upp i ca 3-4 cm tjocka skivor.
Låt jäsa i ca 2 timmar!
Pensla alla bullar med äggblandningen och grädda i 200 grader ca 15-20 min, passa så dem inte blir brända!
När dem är uttagna ur ugnen så penslas dem med sockerlagen för att behålla fuktighet och förlänga hållbarheten.
Dags att bygga kanelbullesemla! Så sätt på kaffet eller häll upp ett stort glas iskall mjölk!!!
Platta till en kanelbulle och lägg som botten, bred på valnötsmassa och spritsa mascarponegrädden ovanpå. Sätt 5 st hallon runtom i grädden och lägg en kanelbulle på toppen. Pudra med florsocker och guldglitter, pynta ev. med ett hallon. Sätt tänderna i konstverket och njut 🤩
Fler kanelbullar till folket ❤️ Cheflotta