Okategoriserade

Mike 40 ljuva år på jorden!

Min vän Mike fyllde 40!

Jag blev bjuden på 40 års fest med 90 tals tema och erbjöd mig att svänga i hopp något ätbart, lite som en present till någon jag tycker mycket om och som jag känt i massor av år.

Min kära vän ville som sagt ha 90 tals tema och på 90 talet var det bland annat tacopaj, pastasallad, kladdkaka, cheesecake, lightprodukter och hotshots som gällde.

Eftersom det var ganska många inbjudna och festen skulle hållas i en källarlokal, kändes tacopaj som en smidig rätt att servera, tillsammans med en smakrik guacamole, salsa, gräddfil, blandsallad, lite bröd och smör.


Enkelt och gott!

Till dessert valde jag att baka en ploppkladdkaka och servera cheesecake i glas.

Menyn blev mycket uppskattad och flera av gästerna berömde högljutt maten 😜

Att tillfredsställa folks gommar går jag i gång på. Det är lite det kockeriet handlar om, att ge andra njutning. Det ska liksom spraka och explodera i munnen.

Mina 90 tals recept :

Tacopaj till 6 pers:

  • 50 g Mat & Bak Smör
  • 3 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Paprikakrydda
  • 2 msk Vatten

Fyllning

  • 500 g Köttfärs – Nöt
  • 1 msk Mat & Bak Smör
  • 40 g Taco Kryddmix Original
  • 1 dl Vatten
  • 2 dl Creme Fraiche Paprika & Chili
  • 2 dl Creme Fraiche Naturell
  • 1 dl Green Chili
  • 150 g Riven Texmexost
  • 1 tsk Paprikakrydda

Framgångssätt:

Arbeta snabbt i hop degen och låt den vila kallt i 30 min. Kavla sen ut den och tryck ut degen i pajformen. Jag förgräddade inte!

Bryn färsen och blanda i kryddor och vatten, lägg den svalnade färsen i pajskalet och bred på creme fraiche och rikligt med riven ost.

Grädda på 175 grader ca 20 min, sätt på grillfuntionen och stek ytterligare 5-7 min för fin färg.

Ploppkladdkaka

150g smör
4 dl strösocker
4 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
ca 10 bitar plopp

Plopptäcke:

180g plopp
3 dl vispgrädde
Topping:
Chokladströssel

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta sedan bort kastrullen från värmen. Blanda ihop alla torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner dem tillsammans med smöret. Tillsätt ett ägg i taget och rör om tills du fått en slät smet.

Sätt ett bakplåtspapper i botten på en rund springform, jag använde en som var ca 26cm. Häll i smeten, lägg i några bitar av plopp och grädda kladdkakan ca 17 minuter i 175 graders värme. Men håll koll på kladdkakan, det är väldigt olika på alla ugnar, kladdkakan ska vara rätt kladdig när du tar ut den sen är det en smaksak hur kladdig man vill ha den. Den stelnar alltid efter när den kallnat. Ta ut kladdkakan ur ugnen och låt den svalna helt, ställ gärna in den i kylen när den svalnat.

Plopptäcke: 

Värm upp grädden i en kastrull, ta av kastrullen från värmen och tillsätt ploppen. Låt den sakta smälta i den varma grädden och rör om tills du får en jämn och fin ploppsmet. Häll upp smeten i en vispbunke och ställ in i kylen några timmar, helst över natten tills smeten kallnat helt. Vispa sedan smeten försiktigt som vanlig grädde med en elvisp tills du fått den fluffig. Bred eller som i mitt fall spritsa ut ploppfluffet över den kalla kladdkakan och dekorera med lite chokladströssel eller låt fantasin rocka loss!

 

 

Cheesecake med rårörda hallon i glas:

Till 6 pers:

1 burk philadelphiaost 300 gr
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
6 digestivekex
Kanel, kardemumma
2 msk smält smör
300 gr frusna hallon
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Börjar med att lägga de frusna hallonen i en form och häll över sockret, låt stå.

Smula digestive, pudra över lite kanel och kardemumma och blanda med det smälta smöret.
Lägg ut blandningen på en plåt och kör i ugn på 225 grader ca 10 min, bränn ej!!!
Låt svalna.
Vispa philadelphiaost och grädde tillsammans med sockret till spritsbar konsistens.
Mosa till de rårörda hallonen något, varva allt i glas och dekorera med lite bär och citronmeliss på toppen!

More is more/Cheflotta