Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Äntligen en tur till Köpenhamn 🇩🇰

Pandemin har gjort det omöjligt att besöka Danmark så det är nog 2 år sedan jag var där och det har jag saknat.

När man vuxit upp i Skåne har det varit naturligt att åka över bron titt som tätt.
Jag älskar verkligen Köpenhamn, den staden har allt.
Det är lite mer kontinentalt, lite friare än hemma.
Maten och bakverken är fantastiska och för oss svenskar tror jag det är en stor frihetskänsla att bara kunna gå in till en slaktare och köpa kött och vin över disk!

Under vår tripp inmundigades smaskiga smørrebrød (på bilden) och kalla goda öl, vädret var kanon och det gick att sitta på uteservering utan jacka i Nyhavn och lapa sol.
Underbart!

Jag köpte naturligtvis en härlig dansk fleskesteg med hem som jag tillagade efter konstens alla regler och några egna 😉
Här kommer receptet på den och min goda dessert i glas!

Håll tillgodo 😊

1 dansk fleskesteg som slaktaren skurit svålen på ca 1,2 kg (lagom till 4-5 pers)
Grovmalen, ( mald i kryddkvarnen) svart och vitpeppar
Rikligt med salt
6 lagerblad
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
färsk timjan

Gör så här:

Salta och peppra köttet och svålen generöst.
Häll vatten, buljong samt lagerblad i en form och lägg steken i formen.
Sätt in den i kall ugn på 100 grader och stick in en köttermometer och stek tills innertemperatur är ca 55 grader.

Nu höjer vi tempen till 200 grader och steker vidare tills steken når 65 grader. Tag ut steken och kontrollera att svålen är riktigt knaprig.
Låt den vila i minst 20 minuter.
Dags att göra den goda såsen! Mums 😋

Häll allt spad i en gryta och tillsätt 2 dl rödvin. Låt detta reducera ner kraftigt. Tillsätt därefter 3 dl grädde, smaka av med salt, peppar och röd vinbärsgelé.

Till detta serverade jag confiterad potatis, rödkål med hackad koriander, surkålsmayo och gelé.

Otroligt gott!

 


Om man inte åker till Danmark så går det att få tag i fleskestek här hemma, jag skulle rekommendera att söka sig till en bättre livsmedelsaffär med manuell chark avdelning och fråga om det går att beställa steken där!
Värt ett försök, för det är fantastiskt gott.

Jag köpte även brunkager som är något knaprigare än våra pepparkakor men kanske inte fullt så smakrika och dem fick bli en av ingredienserna i min dessert.

I trädgården hittade jag saftiga plommon som jag kokade en kompott med äpplen, Cava, likör 43, rörsocker, kanel och vaniljsocker. Sen vispade jag grädde som jag blandade med vanilj kvarg. Jag hade smulat brunkager och blandat med digestive, kanel, kardemumma och socker som jag rostat av med lite smör i en stekpanna.
Sen varvade jag kompott, gräddkvargen samt smulet i glas.
En höjdar dessert på alla sätt, hoppas ni provar!!!

 

Njut av bilderna så länge!

Kram Cheflotta ❤️

Lämna ett svar

Till startsidan