Okategoriserade

Cheflottas kryddiga pepparkakor 🎄

Det Àr ju första advent pÄ söndag och nu drar glöggdrickandet och snaskandet av julgotter i gÄng!

För mig Àr det doften av julkryddor och levande ljus som Àr och gör julen! Jag som Àr en sommarmÀnniska och inte alls kÀnner att jag behöver de olika Ärstiderna, fÄr göra det bÀsta av den hÀr mörka, lite grÄa och kalla tiden!

Jag Àlskar att baka och skapa! Experimentera med spÀnnande smaker och konsistenser Àr sÄ kreativt och uppiggande.

Om du inte Ă€ger en kryddkvarn, ska du genast införskaffa en sĂ„dan! Jag anvĂ€nder nĂ€stan bara hela kryddor som jag maler sjĂ€lv, det blir en helt annan smak och karaktĂ€r! Ännu mer smak blir det om man torr -rostar dem i en stekpanna först.
I dag blev det ett egenkomponerat pepparkaksrecept, fullpackat med underbara julkryddor!

Cheflottas kryddiga pepparkakor:

150 gr smör
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1,5 dl grÀdde
1,5 dl mörk sirap
3 stjÀrnanis
2 msk kanel
2 msk hel kardemumma
15 nejlikor
2 msk riven ingefÀra
Rivet skal av en apelsin, samt saften
1 msk vaniljsocker
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl
FramgÄngssÀtt:

Rosta alla kryddor i en het stekpanna, lÄt svalna och kör dem i kryddkvarnen.

SmÀlt smöret i en kastrull och blanda i sockret och sirapen. LÄt svalna. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker samt alla kryddor i en bunke och hÀll över det smÀlta sockret, smöret och sirapen. Riv apelsinen och tillsÀtt saften. Arbeta i hop till en deg, lÀgg i kylen och lÄt vila 10 min.

Sedan Àr det bara att kavla och trycka ut pepparkakor med valfria formar.
Jag tog en del av degen, rullade till bollar och tryckte till bollen med en tesked och la lite flagad mandel pÄ toppen!

Pepparkakorna som Àr kavlade grÀddas pÄ 200 grader i 5-7 min och pepparnötterna grÀddas pÄ 150 grader i ca 20 minuter.

Riktigt aromatiska och vÀldigt goda kakor!

Prova genast och ha en mysig första advent đŸ€¶đŸ»