Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Verldens beste!

Verldens beste!

Eller kvæfjordkake som den också kallas är en norsk dessert. En tårta med maräng, vaniljkräm och mandlar. Tårtan blev i september 2002 utsedd till Norges nationaltårta av radioprogrammet Nitimens lyssnare. Ursprunget är “kongekake” som Hulda Ottestad köpte receptet på i mitten av 1930-talet.

Detta är en riktigt smaskig kaka, som jag får lusten att baka då och då.

Maräng kan vara lite trixigt att lyckas med. Det viktiga är en helt ren bunke, jag brukar hälla i lite ättika och torka med en bit papper, så är jag säker på att bunken jag ska använda är helt ren. Sen är det väldigt viktigt att det inte kommer någon gula i äggvitan. Ägg är egentligen en fantastisk råvara!
Så otroligt mycket gott man kan laga med den ingrediensen.

Testa gärna denna kakan, du blir inte besviken 🤩

Kvæfjordkake

Botten:

250 g Smör
180 g Socker
4 Äggulor
2 dl Mjölk
4 tsk Bakpulver
180 g Vetemjöl

Maräng:

4 Äggvitor
320 g Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
200 g Hasselnötter

Fyllning:

3 dl Vispgrädde
1 pkt Färdig vaniljkräm

Framgångssätt:

Rör smör och socker vitt och luftigt. Tillsätt äggulorna en i taget och rör kraftigt mellan. Sikta mjöl och bakpulver och rör ner växelvis med mjölken.Fördela degen i en 30 ggr 40 cm långpanna, glöm inte smort bakplåtspapper i botten bara! Vispa sedan äggvitorna på medelhastighet och tillsätt sockret lite och lite, vispa till en blank konsistens, jag brukar ha i en msk ättika på slutet.

Fördela marängen över botten och  strö hackade hasselnötter över hela marängen. Baka kakan på 180 grader, längst ner i ugnen i ca 20 min.

Låt svalna och dela kakan på mitten. Vispa grädde och vaniljkräm och bred ut över ena delen och lägg den andra delen ovanpå.

Brygg en balja kaffe, duka upp med finposlinet och njut av denna norska stolthet 🇳🇴

Trevlig helg och mysig andra advent/ Cheflotta

Lämna ett svar

Till startsidan