Okategoriserade

Norsk smarrig dessert 🇳🇮

Jag Ă€r i Norge 🇳🇮 och jobbar nu och en dessert som Ă€r ett kĂ€rt barndomsminne för mig frĂ„n alla gĂ„nger dĂ„ jag besökte min far under uppvĂ€xten, som dĂ„ bodde och jobbade som artist i Norge, Ă€r den berömda “TilslĂžrte bondepiker” den fanns alltid pĂ„ dessert buffĂ©r och har blivit en riktig favorit.

I Sverige kallar vi den Änglamat men det Ă€r vanligare med lingon eller jordgubbssylt hos oss.

I Norge kokar man en hÀrlig Àppelkompott och steker kavring eller ströbröd i smör tillsammans med socker och kanel. Sen vispar man grÀdde med lite vaniljpulver och varvar sen alltsammans till en ljuvlig symfoni.

MÄste provas!!!

Jag tycker valet av Àppelsort Àr viktig för det gör verkligen stor skillnad för smaken. Jag skulle rekommendera ett syrligt och friskt Àpple som t.ex aroma eller rubinola. Den hÀr desserten passar alla Ärstider och pÄ sommaren kan man blanda i lite rabarber frÄn landet om man vill.

Recept pÄ TilslÞrte bondepiker

(6 port)

10 Àpplen
1,5 dl vatten
0,5 dl calvados
1,5 dl rörsocker
5 msk smör
6 dl smulad kavring
5 msk socker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
5 dl vispgrÀdde
1 msk vaniljpulver/vaniljsocker

FramgÄngssÀtt:

Skala och skÀr Àpplena i bitar, lÀgg den i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser och koka tills det blir en kompott. LÄt svalna.

Smula kavringen och stek i smör tillsammans med sockret och kryddorna, pass pÄ sÄ det inte blir brÀnt vilket Àr lÀtt hÀnt om man inte Àr uppmÀrksam.

LÄt svalna.

Vispa grÀdden till lagom konsistens och stÀll kallt en stund.

Tag fram ett par vackra glas och börja med kompotten, följt av den vispade grÀdden och sen kavringen. Upprepa tills det blir en lagom portion.

Pynta gÀrna med ett par tunna Àppelskivor, lÀttast att skriva pÄ mandolin om man har en sÄdan. Samt nÄgon mynta kvist.

Servera med nybryggt kaffe och en liten calvados.

Lycka till/Cheflotta

Anekdot:
Navnet “TilslĂžrte bondepiker” er det visst nok Ivar Aasen som er opphavet til. IfĂžlge ryktene skal han ha vĂŠrt svĂŠrt sĂ„ forelsket i en bondejente som pleide Ă„ lage denne desserten. Han fridde gjentatte ganger uten Ă„ fĂ„ ja. En dag skal hun ha tilbudt ham “Ă„ smake pĂ„ sĂžtsakene hennes, han blev meget skuffet da  han skjĂžnner det var snakk om dessert. SĂ„ skuffet att han ha ga desserten navnet “TilslĂžrte bondepiker”