Okategoriserade

Glöggmys med vännerna ❤️

I mörka midvintertider får man lätta upp livet med tända ljus, glögg, godsaker och goda vänner!
Jag har som tur många fantastiska som dessutom är musikaliskt begåvade. Ett Glöggmys med gitarrspel, skönsång och godsaker i vårt hem blev precis så mysigt och härligt som jag hoppats på.

Jag som på alla sätt är en sommarmänniska, som älskar ljuset, de långa sommarkvällarna med rosé och solnedgångar lider alltid en smula i dessa tider. Men jag gör vad jag förmår att ta mig igenom det och när man älskar att stå i köket och fixa så är det bara en glädje! Att planera, göra inköp, och skapa i bland fritt från huvudet, i bland genom recept jag idogt letar i böcker, tidningar, sociala medier och internet. Tänk vilka oändliga mängder uppslag, tips och recept som vi har tillgång till genom internet och sociala medier som inte fanns tidigare. Då var det kokböcker man fick förhålla sig till. På många sätt har det förenklats att vara matskapare. Det är jag glad för.

Här kommer lite smått och gott från vårt Glöggmys, håll till godo 💖

Lussekattslider:
50g smör
1,25 dl mjölk
12,5g jäst (1/4 paket)
1/2 paket saffran
0,5 dl ljus sirap
2,5 krm salt
250g vetemjöl
1 litet ägg till pensling
flingsalt

Skinkröra:
200g julskinka
20g grönkål (strimla och stek kastrigt i smör)
1 dl crème fraiche
1 tsk skånsk senap

Gör lussekatter som vanligt, men rulla små bullar i lagom storlek.
Strimla grönkålen och stek den hastigt i olja och låt svalna. Skär julskinka i tärningar och blanda samman med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Jag hällde upp röran i en spritspåse, så att jag enkelt kunde spritsa på röran efter att jag skurit av toppen på bullen.
Jättegoda!

Fudge på kondenserad mjölk:

400 g choklad
25 g smör
400 g kondenserad mjölk, sötad
2 dl hasselnötter eller pistagenötter, hackade
flingsalt

Smält smör och choklad tillsammans, blanda i övriga ingredienser. Häll i en form klädd med bakplåtspapper och ställ kallt, gärna över natten. Skär i lagom munsbitar och njut.

Cheflottas glögg:

1,5 l rödvin av god kvalitet
2 dl starksprit
1 dl konjak
2 dl apelsinjuice
3 dl vatten
2 dl socker
2 skivade apelsiner
En påse glöggkryddor
4 stjärnanis

Blanda alla ingredienser i en bunke och låt dra i kylskåp i minst 2 dygn. Värm sedan försiktigt, koka ej!
Servera rykande varm med mandel och russin!
En enligt gästerna mycket trevlig och icke för söt glögg om man som jag inte vill ha en sockersöt glögg.

Jag önskar alla läsare en riktigt fröjdefull och mysig jul 🤶🏻 🎄 Kram från Cheflotta