Rabarberpaj med hemlagad vanilj och hallonglass
Nu är det sommar mina vänner, eller ja vädermässigt är det väl lite si och så. Men enligt almanackan är det snart midsommar och då är det rabarber som gäller tycker jag! Jag skördade fina rabarber på landet i Hälsingland och när vi skulle få fikabesök av härliga Lisa från Delsbo så bakade jag denna ljuvliga paj! Prova du också, du lär inte ångra dig!
Rabarber& jordgubbspaj med hemlagad vaniljglass!
Pajen:
600 gr rabarber
300 gr svenska jordgubbar
2 dl rörsocker
3 tsk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
1 msk kanel
1 msk kardemumma
Degen:
150 gr mjukt smör
1 dl rörsocker
3 dl vetemjöl
3 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
100 gr hackade pekannötter
Framgångssättet:
Skala och skär rabarbern i 2 cm bitar och skär jordgubbarna i bitar, strö över övriga ingredienser och blanda väl! Häll upp i en ugnsform.
Rör smör, socker och sirap krämigt och blanda i övriga ingredienser.
Bred på degen över rabarber-jordgubbe blandning och grädda på 175 grader ca 30 min.
Vaniljglassen:
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 burk 397 g kondenserad sötad mjölk
0,5 citron pressad
Dela vaniljstången och skrapar ur fröna, blanda med grädden och vispa till ganska fast konsistens, blanda i citron och kondenserad mjölk och vispa detta poröst.
Häll upp i lämplig form och frys in ett par timmar eller över natten.
Servera pajen ljummen med den goda glassen till ☀️
Trevlig sommar / Cheflotta