Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Ostron på 3 härliga sätt!

Har du smakat dessa tre ?

Ostron, bara jag säger ordet rinner snålvattnet till. Underbara blötdjur som en kyss från havet. Doften och sältan som bara är gudomlig.

De tre jag valde här i bloggen är:

Ostrea Edulis som är ett svenskt ostron och växer längs Bohusläns kust. Det är platt och runt i formen och anses vara det mest exklusiva.

Appellation Spéciales

Spéciales är också ett avlångt, franskt ostron men med kvalitetsindex på mer än 10,5. De förädlas under 5-6 månader i ostronodlingar med begränsat antal ostron per kvadratmeter för att ges möjlighet att växa.

Grillardeau

Ett välkänt namn bland ostron. Här odlas förnämliga ostron, en del klarar kraven för att få klassningen “Label Rouge”. Det här är hjärtat av den franska ostronproduktionen och ostronen härifrån är berömda i hela världen.

Ostron är ett av våra nyttigaste livsmedel, allt detta finns i de små rackarna! Så ät mer ostron 😍

Jod
Zink
Järn
Selen
Calcium
Vitamin B12
Vitamin C
Vitamin A
Vitamin D
Vitamin E

Ostron på 3 sätt ett rökt, ett friterat och ett rått. Recept ska jag givetvis dela med mig:

Rökt ostron med forellrom!

Jag har köpt mig en smoking gun som jag är barnsligt förtjust i. Den har använts flitigt och är världens enklaste att röka med (inte på;)

Jag tog mitt ostron speciale och la under glaskupan, startade röken och lät det dra en god stund. På med en rågad tesked forellrom och en dillkvist! Enkelt och tusan så gott.

Friterat ostron med misomajo och krispigt jordärtskockschips toppat med rödbetsgroddar.

Vispa upp ett ägg i en skål, häll lite tempura mjöl i en annan och lite panko i en tredje.
Öppna ostronet , lösgör det och häll av vätskan. Lägg ostronet i mjölet, därefter ägget och till sist vänd det i pankon.

Sätt på en gryta med frityrolja, jag hade värmen på sjuan hela tiden. Det viktiga är att ha ett lock vid sidan incase of fire!
Fritera ostronet ett par minuter till gyllene färg, tag upp det med en hålslev och låt rinna av på ett papper.

Skiva jordärtskocka tunt på mandolin och fritera knaprigt, lägg även denna på papper, salta lätt.
Blanda önskad mängd majonäs med misopasta, smaka av med lite nymald svartpeppar.
(Observera att Modo pastan är ganska salt)
Lägg en klick på ostronet, garnera med chips och rödbetsgroddar.

Ostron med grön vinagrette, picklad rödlök och finskuren mango!

Här tog jag det svenska lyxiga ostronet. Jag mixade en vinagrette på citrongräs, chili, koriander, lime, sharlottenlöksvinäger, salt och peppar. Otroligt god!!!

Jag hade lite picklad rödlök som jag finhackade och skar även lite färsk mango i tärningar.

En riktig succé som jag bara hittade på i min galna kockhjärna! Prova genast och njut av detta supernyttiga blötdjur 🦪

Lämna ett svar