äggfri, Kakor, mjölkfri, recept, Vegansk

Bästa kladdiga ananaskakan med kokostoska

Kristinas kladdiga ananaskaka med kokostosca (mjölkfri, äggfri, vegansk)

En läcker och saftig ananaskaka med knäckig kokostosca bjöd jag på i helgen. Perfekt för alla tillfällen! Då jag är mjölk och äggallergisk är receptet helt veganskt. Vi är en stor familj, därför älskar jag att baka i långpanna. Här är receptet:

Ingredienser:

– 100 gram smält mjölkfritt smör

– 2 dl ananasspad (från ananasen)

– 4-5 msk äggersättning

– 2,5 dl strösocker

– 5,5 dl vetemjöl

– 1 msk bakpulver

– 3 tsk vaniljsocker

– 500 gram krossad, avrunnen ananas

Kokos-tosca:

– 75 gram smör/veganskt alternativ

– 1 dl ljus sirap

– 1,5 dl grädde/veganskt alternativ

– 3 dl strösocker

– 200 gram kokosflingor

Gör så här:

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Blanda äggersättning och strösocker i en skål tills det blir luftigt och ljust.

3. Tillsätt det smälta smöret och ananasspadet. Rör om väl.

4. I en annan skål, blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.

5. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen tills allt är väl blandat.

6. Tillsätt den krossade ananasen och rör om försiktigt.

7. Häll smeten i en smord form (ca 20×30 cm) och jämna till ytan.

8. Grädda kakan i ugnen på 175-200 grader i cirka 15 minuter, tills den har fått en fin gyllenbrun färg.

Under tiden kakan gräddas:

1. Förbered toscasmeten genom att smälta smöret i en kastrull.

2. Tillsätt ljus sirap, grädde och strösocker. Rör om väl och låt det koka i cirka 5 minuter under omrörning.

3. Tillsätt kokosflingorna och låt smeten koka upp hastigt.

4. Ta ut kakan ur ugnen och bred över toscasmeten jämnt över ytan.

5. Grädda kakan i ytterligare cirka 20 minuter, tills toscan har fått en vacker gyllenbrun färg.

Låt kakan svalna något innan du skär den i bitar och serverar. Njut av den smakrika och saftiga ananaskakan med den knäckiga kokostoscan!

Till denna goda ananaskladdkaka passar Peach grönt te

Sencha är en finare variant av grönt te då denna ej rostas utan ångas först innan den torkas. Vilket ger den en gräsig smak i stället för vanlig grönt te som rostas för att det ska gå snabbt.

Det som är speciellt med just gröna teet  är att det genomgår samma process som det svarta teet förutom behandlingen med fermentering/oxidering. Under bränning förstörs de enzymer som orsakar fermentering/oxidering och eftersom det gröna teet inte fermenteras så förblir det grönt till färgen.
Grönt te ska dra i 2-3 minuter ej mer för annars blir det beskt. Grönt te: Bryggs vid ca 70-85 ºC

Ingredienser: Grönt te av Sencha, solrosor och arom
Smaksättning: Persika

Allt gott

Kristina