Hösten är en tid då naturen förvandlar sig till ett konstverk av gyllene löv och sprakande färger och det är också en tid då vi kan frossa i säsongens skörd. En av höstens mest älskade rätter är äppelkaka och äppelpaj.
De saftiga äppelskivorna blandas med kryddor som kanel och kardemumma för att skapa en doft och smak som känns som att komma hem. I en värld där livet kan vara hektiskt och stressigt är äppelkaka/äppelpaj som en varm omfamning för själen.
Tradition och kreativitet
Även om den traditionella äppelkakan och äppelpajen är älskade recept som har överlevt generationer, har de också en fantastisk förmåga att vara kreativa. Prova olika äppelsorter, tillsätt nötter eller russin, eller experimentera med olika kryddor för att sätta din personliga twist på dessa klassiker.
Enkelhet och gemenskap
Trots all dess godhet är äppelkaka och äppelpaj enkla att göra. Det är en rätt som binder samman människor. Baka tillsammans med familj eller vänner och njut av den gemenskap som skapas när ni delar en smakupplevelse.
Tänk dig bilden av äppelkaka/äppelpaj med en skopa vaniljglass eller en klick vispad grädde. Det är som att måla höstens färger på din tallrik och skapa en efterrätt som är lika vacker som den är god.
Så, när hösten knackar på dörren och du ser äppelträden digna under tyngden av sina skördar, ta tillfället i akt. Baka en äppelkaka eller äppelpaj. Det är en smakupplevelse som du inte vill missa.
En av mina favoritrecept på äppelpaj
Här är en version av äppelpajreceptet med veganska/mjölkprotein- och äggfria alternativ
Ingredienser:
Äppelblandning
– Ca 4 äpplen (skalade, urkärnade och skivade)
– 1 tsk kanel (eller efter smak)
– 1 1/2 dl socker (alternativt rörsocker eller kokossocker)
– En nypa äkta vaniljpulver eller vaniljextrakt
Pajdeg:
– 3 dl dinkelsikt (alternativt vetemjöl)
– 3 dl havregryn
– 1 1/2 dl socker (alternativt rörsocker eller kokossocker)
– 100 gram smör/veganskt margarin eller kokosolja (smält)
– 2 msk mjölk (växtbaserade alternativt: ärtmjölk, sojamjölk eller havremjölk)
Instruktioner:
1. Förvärm ugnen till 200°C.
2. Skala, urkärna och skiva äpplena. Blanda dem i en skål med kanel, socker och vaniljpulver (eller vaniljextrakt).
3. I en separat skål, blanda dinkelsikt (eller vetemjöl om du föredrar), havregryn och socker.
4. Tillsätt det smälta veganska margarinet eller kokosoljan till mjölblandningen och rör om tills det bildar en smulig deg.
5. Tillsätt mjölk till smuldegen och blanda väl.
6. Sprid äppelblandningen jämnt i en smord pajform.
7. Strö smuldegen över äppelblandningen.
8. Grädda pajen i den förvärmde ugnen i ca 30-35 minuter, eller tills den är gyllenbrun och äpplena är mjuka.
9. Låt pajen svalna något innan servering. Servera den gärna med vaniljglass eller vispad grädde för ett extra läckert inslag (det finns flera fina växtbaserade alternativt).
Tips: Vet du om att jag har ett svart te som smakar och heter äppelkaka? Som innehåller äkta äppelbitar, kanel och mandel….precis som en härlig äppelkaka ska göra. Så god!
Jag önskar dig allt gott
Kristina