Norsk smarrig dessert ???????

Vilka dessert är från Norge och hur gör man dem ekologiska?

Norge har många goda och traditionella desserter – ofta enkla, rustika och fulla av smak från bär, grädde och mejeriprodukter. Att göra dem ekologiska är inte svårt – det handlar mest om att välja ekologiska råvaror och gärna närproducerat. Här kommer några populära norska desserter och hur du gör dem ekologiska:


🇳🇴 1. Multekrem – Hjortron med vispad grädde

En klassisk norsk efterrätt – enkel och lyxig.

Ingredienser:

  • 3 dl ekologisk vispgrädde

  • 2–3 dl norska hjortron (eller svenska)

  • 1 msk ekologiskt socker eller honung

Så gör du:

  1. Vispa grädden lätt.

  2. Rör försiktigt i bären och sockret.

  3. Servera i glas eller till våfflor/kakor.

🌱 Ekologisk version: Använd ekologisk grädde, bär från ekologisk plock eller KRAV-märkta frysta hjortron.


🍰 2. Kvæfjordkake – ”Verdens beste” (Världens bästa tårta)

Luftig sockerkaka med maräng, vaniljkräm och mandel – kallas ofta Norges nationalkaka.

Ingredienser (ekologiska):

  • Ekologiska ägg (5 st)

  • Ekologiskt socker

  • Ekologiskt vetemjöl

  • Ekologiskt smör

  • Ekologisk mjölk

  • Vaniljkräm (hemmagjord eller eko-färdig)

  • Mandelspån (eko om möjligt)

Så gör du:

  1. Baka en sockerkaksbotten.

  2. Bre på maräng (vispade äggvitor + socker) innan gräddning.

  3. Fyll med vaniljkräm eller grädde mellan lagren.

  4. Toppa med rostade mandelspån.

🌱 Gör ekologisk vaniljkräm själv med ekologiska ägg, mjölk och vaniljpulver.


🍚 3. Riskrem – Julig risgrynsgröt med vispgrädde

Serveras ofta med röd bärsås, t.ex. hallon- eller jordgubbssås.

Ingredienser:

  • 2 dl ekologiskt risgryn

  • 5 dl ekologisk mjölk

  • En nypa salt

  • 2 msk ekologiskt socker

  • 3 dl ekologisk vispgrädde

Så gör du:

  1. Koka risgrynsgröten som vanligt och låt den svalna.

  2. Vispa grädden lätt.

  3. Blanda gröt och grädde till en fluffig efterrätt.

  4. Servera med ekologisk bärsås.


🧁 4. Karamellpudding – Norskt svar på crème caramel

Len, bakad pudding med karamellsås.

Ingredienser:

  • Ekologisk mjölk och grädde

  • Ekologiska ägg

  • Ekologiskt socker

  • Vanilj

Så gör du:

  1. Smält socker till karamell, häll i form.

  2. Vispa ägg, mjölk, socker och vanilj.

  3. Häll i formen och baka i vattenbad.

  4. Kyl och vänd upp på fat.

🌱 Gör så ekologiskt som möjligt med eko-mejeriprodukter och ekologiskt vaniljpulver.


Tips för att göra norska desserter ekologiska:

✅ Välj KRAV- eller EU-ekologiskt märkta råvaror
✅ Köp mejeriprodukter från lokala ekologiska gårdar
✅ Använd ekologiskt socker, ägg, mjöl, smör
✅ Säsongsanpassa med färska, ekologiska bär
✅ Undvik färdigprodukter med tillsatser


Vill du ha ett komplett receptblad eller en ekologisk dessertmeny från Norge i PDF-format att skriva ut till ett event eller julbord? Jag hjälper gärna till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *