klassaterträff anno 1989 ???

Ekologisk lunch i skolorna

Att införa ekologisk lunch i skolorna handlar om att erbjuda barn och unga hälsosam, miljövänlig och ansvarsfull mat – något som fler svenska kommuner har börjat prioritera. Men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är en komplett genomgång.


🥦 Vad betyder ekologisk lunch i skolor?

En ekologisk skolunch innebär att maten som serveras är lagad med råvaror som är ekologiskt producerade – alltså utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller GMO. Dessutom tar man ofta hänsyn till:

  • Djurvälfärd

  • Miljöpåverkan

  • Säsongsanpassning

Exempel på ekologiska produkter i skolmaten:

  • Ekologisk mjölk

  • Ekologiskt kött eller kyckling (när det serveras)

  • Ekologiska grönsaker och baljväxter

  • Ekologiskt ris, pasta, potatis och bröd


🌍 Varför ekologisk mat i skolan?

1. Miljöhänsyn

  • Ekologiskt jordbruk gynnar biologisk mångfald

  • Minskar användningen av kemikalier som kan hamna i vatten och mark

2. Hälsoperspektiv

  • Barnen slipper rester av bekämpningsmedel

  • Högre andel näringstäta livsmedel, t.ex. ekologiska fullkornsprodukter

3. Pedagogisk effekt

  • Skolmåltiden blir en praktisk del av hållbarhetsundervisningen

  • Barn får lära sig om matens ursprung, säsong och etik


🏫 Hur fungerar det i svenska skolor?

Många kommuner har ett mål att en viss andel av skolmaten ska vara ekologisk, t.ex.:

Kommun Andel eko i skolmaten
Lund ca 80 %
Uppsala ca 60 %
Stockholm ca 50 %
Malmö 70 % och växande

Statliga mål: Sverige har haft mål om 60 % ekologiskt i offentlig sektor – där skolor ingår.


💰 Men är det inte dyrare?

Ja, ekologiska råvaror kan vara dyrare. Men skolor kompenserar ofta genom att:

  • Minska på kött (mer vegetariska dagar)

  • Använda säsongsråvaror

  • Minska matsvinn

  • Laga mer mat från grunden

Det innebär att kostnaden per portion inte alltid ökar särskilt mycket – ibland inte alls.


🥗 Exempel på ekologisk skolmeny:

Måndag:
Ekologisk linsgryta med rotfrukter, fullkornsris, morotsstavar

Tisdag:
Ekologisk potatis- och purjolökssoppa med surdegsbröd och ekologisk ost

Onsdag:
Ekologisk kycklinggryta med matvete och säsongens sallad

Torsdag:
Ekologiska falafel med bulgursallad, vitlökssås och rödkål

Fredag:
Ekologisk pasta med tomat- och linssås, toppad med färsk basilika


🚸 Vad säger elever och personal?

Många barn märker inte skillnad på smak, men skolor som satsar på ekologiskt upplever ofta:

✅ Bättre helhetskvalitet på maten
✅ Större stolthet hos kökspersonal
✅ Lägre matsvinn – maten upplevs som mer ”vettig” och smakrik


Vill du ha hjälp att skapa en veckomeny med 100 % ekologisk skolmat, eller material för att informera elever, föräldrar eller personal om varför ekologisk skolmat är viktig? Jag hjälper dig gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *