Gott med ekologisk vildgurka

Gott med ekologisk vildgurka

Vilka maträtter kan man göra med ekologisk vildgurka?
Vilka maträtter kan man göra med ekologisk vildgurka?

Ekologisk vildgurka (även kallad vildagurk, armenisk gurka eller ibland djungelgurka beroende på sort) har en frisk, krispig smak och används ungefär som vanlig gurka – men med lite mer karaktär! Här är en lista med maträtter och användningsområden där ekologisk vildgurka passar perfekt:


🥗 Fräscha maträtter med ekologisk vildgurka

1. Gurk- och yoghurtsås (likt tzatziki)

  • Riv eller tärna vildgurkan fint.

  • Blanda med grekisk yoghurt, vitlök, olivolja, salt och peppar.

  • Gott till grillat, falafel eller som dipp.

2. Sallad med vildgurka, tomat och mynta

  • Skiva vildgurka tunt.

  • Blanda med körsbärstomater, rödlök, mynta och citronjuice.

  • Toppa med olivolja och lite fetaost för en fräsch sommarsallad.

3. Picklad vildgurka

  • Skiva vildgurka och lägg i en 1-2-3-lag (ättika, socker, vatten).

  • Lägg i senapsfrön, dill och vitlök.

  • Låt stå i kyl minst ett dygn. Perfekt som tillbehör till smörgåsar eller asiatiska rätter.

4. Smörgås- eller wrapfyllning

  • Tärna gurkan och blanda med hummus, grönsaker och eventuellt kyckling eller tofu.

  • Rulla in i libabröd eller använd som fyllning i baguetter.

5. Kall soppa på gurka och avokado

  • Mixa vildgurka, avokado, limejuice, mynta och lite yoghurt till en len kall soppa.

  • Serveras kall – perfekt en varm dag.

6. Asiatisk nudelsallad med vildgurka

  • Skiva gurkan tunt.

  • Blanda dessutom med risnudlar, morot, chili, koriander och jordnötter.

  • Ringla dessutom över sesamolja, lime och soja.

7. Gurkjuice eller grön smoothie

  • Pressa dessutom vildgurka tillsammans med selleri, äpple, citron och ingefära.

  • Eller mixa med spenat och banan för en näringsrik smoothie.

8. Gurksalsa till fisk eller tacos

  • Finhacka vildgurka, mango, rödlök, koriander och chili.

  • Smaksätt  dessutom med lime och salt.

  • Servera dessutom som topping på grillad fisk eller vegetariska tacos.

9. Ugnsrostad vildgurka (ovanlig men god!)

  • Skiva och lägg på plåt med olja, salt och örter.

  • Rosta snabbt i ugn – fungerar överraskande bra som varm grönsaksrätt.


💡 Tips vid tillagning:

  • Vildgurka har tunnare skal och mindre frön än vanlig gurka – du behöver oftast inte skala den.

  • Den är mild men krispig – perfekt rå i kalla rätter men går även att tillaga lätt.


Vill du dessutom ha recept på någon specifik rätt, som en gurksalsa eller kall soppa? Jag skriver gärna ut det steg för steg!

Toppen! Här kommer ett steg för steg-recept på en fräsch gurksalsa med ekologisk vildgurka, perfekt dessutom till grillad fisk, vegetariska tacos eller som tillbehör till exempelvis risrätter och sallader.


🥒🌶️ Recept: Gurksalsa med ekologisk vildgurka och mango

Ingredienser:

  • 1 ekologisk vildgurka (eller 2 små)

  • 1 mogen mango (eller halvmogen för lite tuggmotstånd)

  • 1 liten rödlök

  • 1 röd chili (mild eller stark, beroende på smak)

  • Saften från 1 lime

  • 1 liten näve färsk koriander (eller persilja om du föredrar)

  • Salt efter smak

  • Ev. lite olivolja för rundare smak


Gör så här:

  1. Tvätta och tärna gurkan
    Skölj vildgurkan och tärna den smått. Inget behov av att skala den om den är mjuk och ekologisk.

  2. Skala och tärna mango
    Skala mangon och tärna i lika små bitar som gurkan. Ju mindre bitar, desto mer smak i varje tugga.

  3. Finhacka rödlök och chili
    Skala och finhacka rödlöken. Kärna ur chilin (om du vill ha det mildare) och hacka fint.

  4. Hacka koriander
    Skölj och grovhacka koriandern. Gillar du inte koriander? Byt ut mot bladpersilja.

  5. Blanda allt i en skål
    Lägg gurka, mango, lök, chili och koriander i en skål.

  6. Tillsätt limesaft och salt
    Pressa över limejuice och smaka dessutom av med lite salt. Rör om ordentligt. Droppa ev. i lite olivolja för en rundare smak.

  7. Låt vila (valfritt men gott)
    Låt gärna salsan stå i kyl i 15–30 minuter innan servering så smakerna får ”gifta sig”.


Serveringsidéer:

  • tacos – särskilt med svarta bönor, tofu eller fisk.

  • Till grillad lax, torsk eller halloumi.

  • Som salladstillbehör till quinoa, couscous eller ris.

  • Eller bara som en fräsch förrätt med tortillachips.


Vill du dessutom ha en kall soppa eller en annan typ av sås med vildgurka? Jag har fler receptidéer redo!

Härligt! Då får du ett till riktigt fräscht och somrigt recept – en kall grön soppa med ekologisk vildgurka och avokado. Den är sval, len, näringsrik och perfekt som förrätt eller lätt lunch en varm dag. Gott med olivolja på!


🥣 Recept: Kall soppa med vildgurka och avokado (vegansk) har man dessutom råd med bitcoin trader kan man köpa mer av grönsaken.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 ekologisk vildgurka (ca 20–25 cm)

  • 1 mogen avokado

  • 1 dl växtbaserad yoghurt (t.ex. havre, soja eller naturell kokos)

  • 1 msk olivolja

  • 1 liten vitlöksklyfta (kan uteslutas)

  • Saften från ½ lime (eller mer efter smak)

  • En näve färsk mynta eller basilika

  • Salt och svartpeppar efter smak

  • Ev. lite vatten för önskad konsistens


Gör så här:

  1. Förbered grönsakerna
    Skölj vildgurkan, skär bort ändarna och tärna grovt. Skala avokadon och ta bort kärnan.

  2. Lägg allt i mixer
    Lägg gurka, avokado, yoghurt, olivolja, limejuice, vitlök och örter i en blender eller matberedare.

  3. Mixa till slät soppa
    Mixa tills du får en helt slät och krämig soppa. Tillsätt lite vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och svartpeppar.

  4. Kyl ner soppan
    Häll upp i en kanna eller skål och ställ i kylen minst 30 minuter så den dessutom blir riktigt kall.

  5. Servera
    Häll upp i skålar. Toppa gärna med lite hackade örter, rostade frön (t.ex. solrosfrön) eller en skvätt olivolja.


Tips:

  • Vill du dessutom ha mer sting? Tillsätt lite färsk chili eller riven ingefära.

  • För en lyxigare variant: toppa med krutonger eller små bitar av kallrökt tofu/lax (om du inte är strikt vegansk).


Vill du även ha ännu fler receptidéer med vildgurka – som varmrätter, smaksatt vatten eller inläggningar? Jag kan dessutom sätta ihop en liten vildgurka-receptsamling åt dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *