En kopp kaffe och härlig mjuk morotskaka till
En kopp kaffe och härlig mjuk morotskaka till

Att baka en morotskaka är både enkelt och gott! Här är ett grundrecept för en härlig morotskaka:

En kopp kaffe och härlig mjuk morotskaka till
En kopp kaffe och härlig mjuk morotskaka till

Ingredienser:

För kakan:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen muskotnöt
  • 1/2 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
  • 3 dl rivna morötter (ca 3 morötter)
  • 1 dl valnötter eller pecannötter, hackade (valfritt)

För frostingen:

  • 150 g färskost (ex. philadelphiaost)
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

Instruktioner:

  1. Förbered ugnen: Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en rund bakform (ca 24 cm i diameter) eller klä den med bakplåtspapper.
  2. Blanda torra ingredienser: I en stor skål, sikta ihop vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära, kardemumma, muskotnöt och salt. Blanda väl.
  3. Vispa ägg och socker: I en annan skål, vispa äggen och sockret tills det blir ljust och luftigt.
  4. Tillsätt olja och vaniljextrakt: Tillsätt rapsolja och vaniljextrakt till ägg- och sockerblandningen och vispa tills det är väl blandat.
  5. Blanda i morötterna: Vänd försiktigt ner de rivna morötterna i ägg- och sockerblandningen.
  6. Blanda ihop: Tillsätt de torra ingredienserna till ägg- och morotsblandningen och blanda försiktigt tills allt är väl kombinerat. Rör inte för mycket, bara tills det är precis blandat.
  7. Tillsätt nötterna (valfritt): Om du använder nötter, vänd ner dem i smeten tills de är jämnt fördelade.
  8. Grädda: Häll smeten i den förberedda bakformen och jämna till ytan. Grädda i förvärmd ugn i ca 35-40 minuter, eller tills en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut ren.
  9. Låt svalna: Låt kakan svalna helt i formen innan du tar ut den och lägger den på ett serveringsfat.
  10. Gör frostingen: Under tiden kakan svalnar kan du göra frostingen. Vispa ihop färskost, smör, florsocker och vaniljextrakt tills det är slätt och krämigt.
  11. Frostning: Bred frostingen över den svalnade kakan och dekorera eventuellt med extra valnötter eller pecannötter.
  12. Servera: Skär upp och servera din härliga morotskaka till kaffet eller teet och njut!
  13. Glöm för all del inte att ha en egen tårtbild på dina bakverk och tårtor.

Morotskaka är perfekt för alla tillfällen och kan enkelt anpassas med olika kryddor eller tillsatser efter smak och önskemål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *