Ibland vill man göra någonting annat än bara det vanliga. Vad nu det vanliga är. Det är nog olika i alla familjer. Vi brukar ofta sätta in portionsbitar av antingen lax eller torsk med sås och potatis till. Och till slut vill man hitta på något annat. Har du dessutom ”plankor” som man kan köpa i butiker så kan du göra en fiskplanka med citronsås och spritsad potatis. Det finns både billiga och dyra plankor precis som med fisken. Om du inte vill låna pengar direkt så är det inte fel att handla dom billigare alternativen.
Både till fest och vardags
Man tror att det tar lång tid att göra denna rätt, men det är inte sant. Den klarar sig själv i ugnen och det enda som egentligen tar lite tid är att spritsa till plankorna så dom ser lite fina ut. Och får man inte till färgen på moset så kan man använda en brännare innan man serverar. Jag använde lax på min planka.
4 portioner
Till moset
- 1 kilo potatis
- 1 dl vispgrädde
- 4 äggulor
- salt & peppar
- dill ( krydda)
Till plankan
- 4 färska laxbitar eller upptinade portionsbitar
- Kokad sparris
- citron
- färsk dill
- räkor
Till citronsåsen
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 2 dl creme fraiche
- 1/2 msk hummerfond
- 2 msk nypressad citronsaft
Gör så här
- Ställ ugnen på 200- 225 grader.
- Koka potatisen mjuk och gör mos av den.
- Blandar ner äggulor och grädde och smaka av med salt och peppar + dillkrydda.
- Lägg in plankorna i ugnen för att bränna av dem i cirka 5 minuter.
- Olja in plankorna och lägg laxen där du vill ha den och sätt in plankorna i ugnen igen. Cirka 15 minuter eller tills laxen börjar bli klar.
- Ta ut plankorna och höj värmen till 250 grader.
- Spritsa eller klicka ut potatisen över plankorna.
- Fördela tomaterna där du tycker det passar bäst och gratinera plankorna
- Koka sparrisen
Såsen
- Lägg alla ingredienser i en kastrull – förutom citronsaften
- Låt allt sjuda upp och smaka sen av med citronsaften.
- När plankan fått fått fin färg och tomaterna ser klara ut tar du ut dom och garnerar med sparris, sås, dill, citronskiva och räkor. Vill du inte ha plankorna inne för länge så kan du bränna av moset precis innan servering. En brännare finns att köpa som både är enkel att använda. Ska du låna pengar direkt kan du köpa en mycket dyrare och mer avancerad om du vill.